Podmlađivanje sopstvenim matičnim ćelijama

Kategorija: Kozmetika i moda
Tagovi: Podmlađivanje, Matične Ćelije, Dermatologija, Koža, Lice, Bore

Tehnika podmlađivanja sopstvenim matičnim ćelijama iz Holivuda stigla u Srbiju. Eru primene matičnih ćelija iskoristili su naučnici, kozmetolozi i dermatolozi da zaustave starenje i da koliko toliko vrate mladost. Nakon što su se mnoge holivudske ličnosti podmladile zahvaljujuću tretmanu sopstvenim matičnim ćelijama, ova metoda stigla je i kod nas.


Terapija se sastoji od ubrizgavanja faktora rasta iz sopstvenih (autolognih) matičnih ćelija, špricevima ili laserom, pod kožu. Ovim tretmanom koža lica, vrata, dekoltea i šaka može da se podmladi.

Doktor Nevena Joksimović iz dermatološke ordinacije "Dermamedika" objašnjava kako izgleda ovaj postupak.
"Matične ćelije se uzimaju iz krvi pacijenta, postupkom koji je sličan klasičnom vađenju krvi na analizu. Iz krvi se zatim, izdvaja plazma koja je bogata trombocitima u kojima se nalaze faktori rasta koje treba da ubrizgamo. Faktori rasta aktiviraju ćelije organizma i na taj način se stimuliše regeneracija tkiva", kaže za "Novosti" Nevena Joksimović.

Procedura izdvajanja faktora rasta obavlja se u laboratoriji - centrifugom. Intervencija se radi ambulantno, a pre toga preporučuje se uzimanje vitamina i minerala da bi se organizam pripremio. Pošto se u organizam unose sopstveni resursi, ne postoji opasnost od alergijske reakcije.

"Faktori rasta mogu da se ubrizgaju iglom, što je preporučljivije ako je koža starija, ili frakcijskim laserom. Laserom se prave mikro ranice na koži kroz koje ulazi tečnost i prodire pod kožu", objašnjava dr Joksimović.

Nakon tretmana moguće je da se jave crvenilo i sitne modrice, ali efekat je vidljiv već prvog dana: koža je jedra, zategnuta i sveža. Tretman može da se primeni i u plastičnoj hirurgiji, kod lečenja ožiljaka, akni ili opekotina. Ne mogu da ga iskoriste oni koji boluju od autoimunih bolesti ili imaju poremećaje krvi.

Tretmani se u zavisnosti od godina starosti izvode po određenom protokolu:

OD 30. DO 40. GODINE
Od dvadeset sedme godine života organizam proizvodi manje kolagena i elastina, što se najpre vidi na koži lica. U ovoj dekadi najvažnije je sprečiti propadanje kolagena, i stimulisati njegovu proizvodnju. Preporučuje se jedan tretman u dve godine.

OD 40. DO 50. GODINE
U ovoj životnoj dobi treba ne samo zaustaviti proces starenja, nego ga i vratiti unazad, odnosno podmladiti kožu, što je još teže. Zato je potrebna intenzivnija i češća stimulacija proizvodnje kolagena i elastina. Tri do šest meseci nakon prvog tretmana, potrebno je ponovo uraditi intervenciju, dok treći tretman treba izvesti posle devet meseci. Svakih godinu, do godinu i po dana, valjalo bi održavati izgled novim tretmanom.

NAKON 50. GODINE
Starenje ćelija je sve brže, pa su potrebni i češći tretmani: tri meseca nakon prvog tretmana treba da usledi drugi, a treći, šest meseci posle drugog. Da bi održali zadovoljavajuće stanje, tretmane treba raditi svakih godinu dana.

 

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...