Seks, droga, duvan... sve se proba u školi

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Seks, Droga, Duvan, Skola

Nove generacije mladih u Srbiji sve ranije uzimaju drogu, pića, sedative. Čak 87 odsto do 16. godine popilo neki alkohol, a u 15. stupaju u seksualne odnose. 

Prvu cigaretu pripale pre 13. godine, u 13. se prvi put napiju, do 15. se upuste u seksualne odnose, a sa 16 godina već iskuse dejstvo marihuane i sedativa. To je, pokazuju posledenja istraživanja, kliše po kojem danas u Srbiji živi veliki broj mladih.

 

Iako porocima ozbiljno još u ranoj mladosti narušavaju svoje zdravlje, adolescenti su ovde, bar kada je reč o upotrebi droga, ipak ”bolja deca” od svojih vršnjaka u Evropi, gde je upotreba marihuane i drugih droga rasprostranjenija. Naime, poslednje evropsko istraživanje o upotrebi alkohola i droga među učenicima prvog razreda srednje škole, sprovedeno u 40 evropskih zemalja, pokazuje da je marihuanu koristilo sedam odsto šesnaestogodišnjaka.

S druge strane, mladi u Srbiji više piju sedative nego njihovi vršnjaci u drugim evropskim zemljama. Na ovaj način opušta se sedam odsto šesnaestogodišnjaka, s tim što za marihuanom češće posežu dečaci, a za sredstvima za smirenje - devojčice.

"Neku drugu drogu (amfetamine, kokain, krek, ekstazi, LSD ili druge halucinogene, heroin, GHB) - koristilo je tri odsto šesnaestogodišnjaka", kaže, za ”Novosti”, dr Biljana Kilibarda iz Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut”.

Iako se to, gledajući mlade sa cigaretom u ruci u kafićima, na žurkama, pa i ispred školskih dvorišta, ne bi reklo, kod nas, ipak, među šesnaestogodišnjacima ima manje pušača nego, recimo, u zemljama EU. U Srbiji puši, ili je probalo da puši, 41 odsto dečaka i devojčica u tom uzrastu, a u Evropi - 54 odsto. Pre 13. godine prvu cigaretu kod nas popuši 17 odsto adolescenata.

Ako se i pridržavaju pravila ”da cigareta ne ide bez alkohola”, obrnuto izgleda ne važi, jer mladi mnogo više piju nego što puše.

"Čak 87 odsto šesnaestogodišnjaka je jednom ili više puta popilo neko alkoholno piće, a 37 odsto njih priznaje da su makar jednom bili pijani. Među njima je 46 odsto dečaka i 29 odsto devojčica. U 13. godini, ili ranije, neko alkoholno piće popilo je 55 odsto šesnaestogodišnjaka, dok se do tog uzrasta devet odsto njih - napilo", objašnjava dr Biljana Kilibarda.

Prema istraživanju koje je sproveo Institut za majku i dete ”Dr Vukan Čupić”, prvi polni odnos mladi u Srbiji, uglavnom, imaju u 16. i 17. godini. Svaka deseta devojka, međutim, prvo seksualno iskustvo doživela je u ranoj adolescenciji - između 13. i 15. godine.

Dr Ana Mitrović, predsednik Udruženja za reproduktivno zdravlje, kaže da je, ipak, procenat mladih koji rano stupaju u seksualne odnose u Srbiji manji nego u zemljama u okruženju, Evropi ili Americi.

Procenjuje se da oko četiri do pet odsto svih abortusa u Srbiji čine namerni prekidi trudnoće kod adolescentkinja starosti između 15 i 19 godina. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da i posledice seksa bez zaštite, kao što su polno prenosive bolesti, mogu da imaju ozbiljne, pa i trajne posledice na reproduktivno zdravlje mladih.

 

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...