Slobodna zona pirot među najboljima u svetu

Kategorija: Biznis
Tagovi: Slobodna Zona Pirot, Pirot, Investicije, Tigar, Michelin, Tigar Tyers, Financial Times, Fdi Inteligence

Slobodna zona Pirot na listi 50 najboljih zona sveta nalazi se na 41. mestu, dok ukupno predstavlja jednu od najboljih FDI lokacija u celoj Evropi.

U Pirotu je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rangiranja svetskih slobodnih zona za ovu i 2013. godinu. Rangiranje je sproveo FDI Inteligence, deo Financial Times Ltd, kao najveći centar za ocenjivanje direktnih stranih investicija u svetu.

Rezultate je, kroz analizu potencijala investicionih lokacija sa najvećim pogodnostima za investiture, objavio FDI Magazin, obrazlažući podatke pristigle iz 600 slobodnih zona rasporedjenih u više od 100 zemalja sveta. Ocenjivanje je sprovedeno na osnovu pet kategorija - pogodnosti poslovanja, izgradjeni objekti i infrastruktura, ekonomičnost i uštede u poslovanju, transportne veze i promocija zone.

Na listi najatraktivnijih mesta za investicije predstavljeno je prvih 50 lokacija u svetu medju kojima se nalaze 23 zone sa područja Ujedinjenih Arapskih Emirata, četiri iz Poljske, tri iz Letonije, dve iz Srbije, po jedna iz Rusije, Hrvatske, Makedonije i Engleske, odnosno ukupno 13 iz Evrope.

Direktor Slobodne zone Pirot, dr Dragan Kostić, rekao je da su prijatno iznenadjeni ovim rangiranjem i visokim 41. mestom na listi najboljih zona u svetu. "Slobodnu zonu Pirot smo koncipirali upravo po ugledu na sve ove zone u svetu. Pogodili smo ono što se radi u svetu i to je do sada najveći uspeh Slobodne zone otkako ona postoji, dokaz kvaliteta i standarda koje ispunjavamo na svetskom nivou. Ovo priznanje će biti naša referenca za sve buduće investitore, a sada nam daje dodatnu snagu da idemo i dalje pravim putem" kazao je Kostić.

On je dodao da je izvoz Slobodne zone Pirot u prošloj godini bio oko 200 miliona evra, a promet 450 miliona evra. Rukovodilac marketinga u Slobodnoj zoni Pirot Aleksandar Simonović je kazao da u svetu ima 10.000 zona na svim kontinentima, a 600 zona dostavilo je podatke časopisu FDI o svojim mogućnostima i potencijalima. "Sve velike investicije u Srbiji danas su u slobodnim zonama", rekao je Simonović.

Korisnici Slobodne zone Pirot koja radi od 1996. godine oslobodjeni su mnogih dažbina poput neplaćanja PDV-a, carine i brojnih olakšica za izgradnju pogona. U režimu Slobodne zone Pirot posluje stotinak domaćih i stranih kompanija koje se bave trgovinom i devet proizvodnih fabrika.

Prema rečima Kostića, najveća je fabrika auto guma "Tigar Tajers" francuskog "Mišelina", zatim Korporacija "Tigar" i nekoliko malih i srednjih preduzeća, u režimu Slobnodne zone posluje i Industija odeće "Prvi maj" koja je u procesu restrukturiranja, a obuhvaćen je i industrijski park.

Osim PDV-a i carine, korisnici Slobodne zone Pirot su potpuno oslobodjeni plaćanja nadoknada za uredjenje gradskog gradjevinskog zemljišta, komunalnih taksi, dobijanja urbanističkih dozvola i saglasnosti, odobrenja za gradnju, kao i naknada za priključke na vodovodnu, toplovodnu i kanalizacionu mrežu. Slobodna zona Pirot se prostire na 100 hektara kompletno infrastrukturno opremljenog zemljišta, a prema rečima Kostića razmišlja se o njenom proširenju i novoj lokaciji koja bi se ponudila investitiorima na Koridoru 10. "Kada budemo imali auto put koji se gradi i gas, mislim da ćemo biti jedno od najatraktivnihijh mesta za ulaganja", kazao je Kostić, dodajući da mnoge kompanije traže takozvane braunfild investicije, odnosno gotove hale u kojima bi krenuli sa proizvodnjom.



Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...