Poslodavci će u 2013. najviše tražiti informatičare, prodavce, fizioterapute i kuvare, dok bi od ulaska u EU mogli profitirati medicinske sestre, negovatelji, računovođe i autori projekata EU.

Prema procenama posrednika u zapošljavanju, kao i stručnjaka koje smo kontaktirali radeći istraživanje koja će zanimanja biti najtraženija u 2013. godini, zaključili smo da će se najlakše zapošljavati programeri, IT konsultanti, varioci, staklari, prodavci, konobari, kuvari, prevodioci, knjigovođe, pravnici i stručnjaciza pisanje EU projekata.


Paralelno s rastom nezaposlenih, od prošle godine počelo je lagano rasti i broj zaposlenih. Na hrvatskom portalu MojPosao u prošloj je godini objavljeno 14.000 oglasa za zapošljavanje, što je 17 posto više nego prethodne godine, a na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u prvih 11 meseci prošle godine evidentirano je 5,3 posto više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje 2011. godine.

 

Prodavci se već traže

Ana Vuger iz zagrebačke agencije za privremeno zapošljavanje Dekra kaže da je teško u ovom turbulentnom razdoblju predviđati šta će se događati, ali mogu se naznačiti trendovi. ''Za očekivati je kako će se i u 2013. godini tražiti zanimanja iz IT sektora i to od programera i sistemskih inženjera do analitičara. Prodavci i trgovci takođe bi mogli biti traženi kao i do sada. Tu kategoriju zanimanja obeležava znatna fluktacija radne snage što je i najveći razlog zašto su dobri prodajni predstavnici uvek traženi'', ističe Vuger dodajući da će tokom turističke sezone svakako biti potrebe za konobarima, kuvarima i sobaricama.

Poslovi u EU

 

Savetnik s Ekonomskog instituta Danijel Nestić kaže da će ulazak Hrvatske u EU možda nekima olakšati odlazak u inostranstvo u potrazi za poslom, ali neće rešiti naše unutrašnje probleme."Već postoji potražnja za stručnjacima koji znaju raditi s fondovima EU, konsultantima i prevodiocima, a ta će se potražnja povećati ulaskom u EU", kaže Nestić koji ističe turizam kao područje s velikim potencijalom, a na nove investicije bi trebalo uticati i smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu. Predrag Bejaković s Instituta za javne finansije ne veruje da će se nešto bitno promeniti na području zapošljavanja. "Osim večnih zanimanja u ugostiteljstvu i informatici, posla bi moglo biti i u pružanju ličnih usluga i čuvanju starijih osoba", kaže Bejaković. Direktor portala Posao Saša Jurković kaže da prostor za zapošljavanje uvek postoji u prodaji, medicini i IT-iju. Usklađivanje s pravilima i normama EU biće od koristi pravnicima, knjigovođama, stručnjacima sa specijalizovanim znanjima i prevodiocima. Može se očekivati i veći odliv mozgova i migracija srednjeg sloja stanovništva, posebno u IT-iju, medicini i specijalističkim inženjerskim strukama, kaže Jurković.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...