10 top pravila kada želite da smršate

Kategorija: Sport, Zdravlje
Tagovi: Vežbanje, Dijeta, Mršavljenje, Stres, Kortizol, Gazirana Pića, Spavanje.

Samo jedna stvar je potrebna da biste izgubili kilograme, a to je da sagorite više kalorija nego što unesete.

Naravno da vam nismo otkrili toplu vodu, ali ovo staro pravilo ponekad može biti zbunjujuće pa su stručnjaci za gubitak težine ukazali na još neke savete koji će vam pomoći da dostignete idealnu težinu i zadržite je na duže staze.

Jedite proteine uz svaki obrok

Četvrtina vaših kalorija treba da podstiče od proteina (belančevina) kao što su jaja, nemasno meso, riba i mlečni proizvodi sa malim procentom masti. Belančevine vam pomažu da duže zadržite osećaj sitosti i obnavljaju vaše mišiće nakon napornih vežbi.

Neka doručak bude obilan

To je zaista najvažniji obrok u danu: mnogi koji su smršali reći će vam da je doručak ključni deo njihovog plana ishrane. Najbolji doručak je onaj koji sadrži proteine i vlakna za podizanje nivoa energije - recimo nemasni jogurt i voće, tost i puter od bundeve /soje /suncokreta /kikirikija /susama ili kajgana sa povrćem.

Smanjite porcije

Ako smanjite količinu hrane koju unesete (uvedite u upotrebu manje tanjire i činije) smanjićete i broj kalorija.

Povećajte količinu voća i povrća

Istraživanja svako malo potvrđuju činjenicu da je unošenje velike količine povrća ključno za gubitak težine. Neka vam cilj bude pet do deset porcija dnevno. Povrće je izvor vlakana, vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka važnih za vaše zdravlje generalno.
Voće je takođe bogato vlaknima i antioksidansima i može biti dobra alternativa za sladokusce.
Umesto da u sendvič dodate još jedno parče piletine, stavite list salate i kolutić paradajza.

Pijte vode

Često kad pomislite da ste gladni zapravo ste žedni, pa tako vodite računa da uvek budete piti. Popijte čašu vode pre svakog obroka, tako ćete znati da niste žedni dok budete jeli.
I da, voda je još uvek najbolji izbor pića. Kilograme možete izgubiti i samo ako umesto gaziranih napitaka i „100% prirodnih” sokova popijete čašu vode.

Naspavajte se

Ako želite da smršate morate svake noći da odspavate barem sedam sati. Kada vam nedostaje sna, telo proizvodi više grelina, hormona koji izaziva glad i uzrokuje zadržavanje masti. Takođe, ako ste umorni možete da donesete pogrešnu odluku - da pojedete više nego što vam je potrebno.

Izbegavajte veštačke zaslađivače

Oni ne doprinose gubitku težine, a mogu izazvati nagomilavanje kilograma. A toliko su slatki da zapravo mogu da pojačaju nečiju zavisnost od slatkog. Izbegavajte pića, kolače i ostale poslastice koje imaju veštačke zaslađivače.

Jedite češće

Staro razmišljanje: Kad hoćete da smršate ne jedite između obroka. Novo razmišljanje: Ne dozvolite da prođe više od pet časova između obroka. Ako pregladnite teže ćete napraviti pravi izbor jela, verovatno ćete pre posegnuti za brzom hranom.
Ako jedete manje, a češće održavaćete nivo šećera u krvi konstantnim i samim tim smanjiti osećaj gladi.

Krećite se čitavog dana

Ovo nije ništa novo: odvojte vreme za vežbanje. Vežbe će vam pomoći da brže i sigurnije postignete cilj, jer kombinacija dijete i fizičkog napora daje najbolje rezultate.
Jedno istraživanje u Sijetlu pokazalo je da su žene u menopauzi koje su bile na dijeti i radile umeren do naporan aerobik 45 minuta dnevno pet dana nedeljno brže i lakše gubile težinu od onih koje su ili vežbale ili bile na dijeti. Ove prve su izgubile 11 % telesne težine, one koje su samo vežbale 2,4% a one koje su samo pazile na ishranu 8,5%.

Smanjite stres

Stres smeta i vašem ukupnom zdravlju. On izaziva lučenje kortizola, hormona odgovornog za taloženje telesnih masti i žudnju za masnom hranom.
Jedan od načina je da jedete u nekom prijatnom okruženju. Mozak će vam se brže zasititi pa samim tim nećete ni uneti mnogo hrane.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...