Kupovina iz noćne more

Kategorija: Glavna
Tagovi: Moda, Kupovina, Kupaći Kostim

Ako nemate telo supermodela, verovatno ćete se složiti, potraga za "pravim" kupaćim kostimom uglavnom se pretvori u noćnu moru.

 
Guliver/Getty images

Za većinu žena isprobavanje kupaćeg kostima pod užasnim neonskim svetlima u kabinama prodavnica (a bez obzira na to koja je radnja u pitanju, možete biti sigurni da će osvetljenje biti takvo da istakne sve sitnice zbog kojih niste zadovoljni svojim izgledom) vrlo brzo pretvori se u pakao

Ako se to i vama dešava, možda će vam biti lakše ako znate da niste jedine. Rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da je većini žena dovoljno samo da pomisle na isprobavanje kupaćih kostima pa da se momentalno oneraspolože.

Kada zamišljate sebe u kupaćem kostimu, imate pogled na svoje telo "spolja", onako kako vi zamišljate da ga "procenjuju" drugi ljudi, što neminovno izaziva osećaj neprijatnosti.

"Ovakav doživljaj ima seriju negativnih posledica po naše samopouzdanje, osobe koje su sklone tome neprestano su zabrinute zbog svog izgleda i utiska koji će ostaviti na druge ljude. Često su preterano samokritične, a ako u tome zaista zastrane, kao posledica se mogu javiti čak i poremećaji u ishrani i depresija", kaže za LiveScience dr Marika Tigenam, psiholog na Flinders Univerzitetu u Australiji.

Garderobu biramo svakog dana, to je deo naše pojave na koji možemo da utičemo na način na koji ne možemo da utičemo na našu telesnu građu, i zato se ponekad događa da nam odeća postane toliko važna.

Tim naučnika na čelu sa dr Tigenam sproveo je istraživanje u kojem se od 102 ispitanice očekivalo da opišu svoj doživljaj sopstvenog izgleda u četiri različita scenarija.

U prvom se od žena očekivalo da zamisle da isprobavaju kupaći kostim u kabini prodavnice, u drugom da zamisle da prolaze plažom odevene u kostim, a u drugom delu eksperimenta trebalo je da zamisle da kupuju farmerke i šetaju ulicom odevene u farmerke i džemper.

Od ispitanica se zatim očekivalo da odgovore na određena pitanja u vezi sa svojim raspoloženjem i doživljajem sopstvenog tela u tom trenutku.

Ispostavilo se da, bez obzira na realan izgled, ženama i samo razmišljanje o scenariju koji uključuje kupaći kostim čini nesigurnijim i kvari im raspoloženje. Ali, interesantno je da su se ispitanice uglavnom složile da je gore probati kupaći u prodavnici nego ga nositi na plaži.


(MONDO)

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...