Azerbajdžan - bogata zemlja siromašnih ljudi

Kategorija: Putovanja
Tagovi: Azerbejdzan, Industrija Nafte, Nafta, Baku, Eurosong, Evrovizija

Malo je evropskih zemalja koje u hroničnoj recesiji mogu da podnesu finansijski teret finala Eurosonga. Azerbajdžan to može. Ogromnu zaradu donose mu nafta i gas. Od čak 57 naftnih polja ovaj strateški energetski partner EU-a očekuje proizvodnju 46 miliona tona nafte i 28 milijardi kubnih metara gasa.

U okolici Bakua počinje s radom jedan od najmodernijih svetskih naftovoda, onaj koji spaja Kaspijsko more i Mediteran. Kroz njega prolazi i kazahstanska i turkmenistanska nafta. Kapacitet mu je 1,2 miliona barela dnevno i u sledećih 30 godina trebao bi Azerbajdžanu doneti prihod od 160 milijardi dolara.

Azerbajdžan je prvi na svetu počeo industrijski eksploatisati naftu, 1848. - 11 godina pre SAD-a. Imali su i prvi tanker na svetu, prvi naftovod, državna naftna kompanija među najvećim je na svetu... Nakon nafte, najkasnije do 2020. na evropsko tržište trebao bi stići i azerski gas.

Azerbajdžan je 1918. postao prva republika u muslimanskom svetu, a Baku prvi muslimanski grad u kojem su se izvodili opera i balet. Prva je to zemlja koja je arapsko pismo promenila u latinicu.

Baku, najveći kavkaski grad, danas prolazi neviđenu transformaciju. Uprkos gomili petrodolara, gotovo 45% stanovništva i dalje je siromašno. Dok god je tamo toliko nafte i gasa, ljudska prava su u drugom planu.


Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...