Korupcija u srbiji - veća nego pre 2000. godine

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Корупција, Savet Za Borbu Protiv Korupcije, Borba Protiv Korupcije

Direktor Instituta za uporedno pravo Jovan Ćirić rekao je danas, na konferenciju o borbi protiv korupcije, da je korupcija globalni problem, a profesor holandskog univerziteta Tilburg, Petrus van Dujn, ocenio je da je situacija u Srbiji u tom pogledu ista ili čak malo gora nego pre 12 godina.

- Korupcija je na neki način simbol globalizacije. Skoro da nema društva koje se ne suočava s problemom korupcije, izjavio je Ćirić, otvarajući dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Borba protiv korupcije: iskustva i poređenja.

Profesor Van Dujn je, predstavljajući izveštaj pod nazivom "Borba protiv korupcije ili Potemkinova sela", kazao da je u Srbiji, statistički gledano, rezultat rada pravosudnih i policijskih organa na istom nivou kao 2000. godine, pa čak i gori.

On je primetio da je, posle pada Slobodana Miloševića 2000. godine, u Srbiji postojao period nade i podsetio da je u to vreme prošireno antikorupcijsko zakonodavstvo i da su osnovani mobilni antikorupcijski timovi i Savet za borbu protiv korupcije.

Van Dujn je, međutim, kritikovao Zakon o ekstraprofitu, nazvavši ga "nacionalnim zakonom o pranju novca".

Holandski profesor je ocenio da je posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, u borbi protiv korupcije postignut veoma mali napredak i da su građani vremenom izgubili nadu i volju i postali nezainteresovani za taj problem.

Van Dujn je u izveštaju, za koji je rekao da je sačinjen na osnovu podataka Zavoda za statistiku i sudova u Srbiji, naveo da danas ima manje osuđenih zbog korupcije nego u Miloševićevo vreme, i da sudski postupak za korupciju prosečno traje više od pet godina, dok postupak za kriminalni slučaj traje jednu i po godinu.

On je, takođe, ocenio da institucije zadužene za suzbijanje korupcije u Srbiji "ne funkcionišu dobro".

Na konferenciji, koju su organizovali Institut za uporedno pravo i Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu, u saradnji s Nemačkom fondacijom IRZ i fondacijom "Konrad Adenauer", učestvuju stručnjaci iz Velike Britanije, Holandije, Belgije, Nemačke, Rusije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, kao i predstavnici domaćeg pravosuđa, policije i naučne zajednice.

 

Autor: Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...