Evropska kriza kao rezultat života u korupciji

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Корупција, Transparency International, Ekonomska Stabilnost, Političke Stranke

U najnovijem izveštaju pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Evropi' nevladina organizacija Transparency International piše da niti jedna evropska država nema potpuno čiste račune u vezi s korupcijom.

 

Jačanje korupcije sve više zabrinjava, a veliki broj evropskih vlada nije dovoljno odgovoran prema javnoj potrošnji i javnim poslovima, izveštava Radio Slobodna Evropa.

 

Koordinator Transparency Internationala, Paul Zoubkov ističe da je aktualna evropska kriza zapravo rezultat života u korupciji. Izveštaj navodi primere Grčke, Italije, Portugala i Španije pa se naglašava da se veza između korupcije i krize ne sme zanemarivati.

 

- Kako bi se izašlo iz evrokrize jako je bitno tačno upozoriti na sve rupe u sistemu odbrane od korupcije. Ako želimo ići napred, osigurati održivost budžeta, mora postojati puna transparentnost u vezi sa svim odlukama političara i trošenja javnih sredstava, napisao je Zoubkov.

 

Veoma bliski odnosi između firmi i vlada omogućuju pljačku te potkopavaju ekonomsku stabilnost u Evropi. Političke stranke, kompanije i državne službe najslabije su karike u borbi protiv korupcije, za razliku od državnih revizora, pravobranitelja i izbornih komisija, koji prednjače.

Zoubkov piše da posebno zabrinjava povratak korupcije u zemljama koje su se Evropskoj uniji pridružile 2004. godine.

"Ono što smo uočili je da se nove članice vraćaju na stari način poslovanja. Posebno se tu ističu Češka, Slovačka i Mađarska, svaka iz svojih razloga. U Mađarskoj je to u vezi s podeljenom vlašću, u Češkoj i Slovačkoj se pljačka kroz javnu nabavku. Sve tri zemlje imaju ozbiljne probleme u finansiranju političkih stranaka", upozorava se.

Transparency International poziva evropske političke stranke na uvođenje transparentnijeg financiranja, dodaje se kako je samo deset, od ukupno 25 europskih zemalja zabranilo neobjavljivanje političkih donacija.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...