Do 2015. g. 60 odsto šefova će špijunirati svoje radnike

Kategorija: Biznis
Tagovi: Facebook, Twitter, Društvene Mreže, Špijuniranje Radnika, Veliki Brat

Iako velik broj poslodavaca već prati Facebook i Twitter profile svojih radnika, takvo bi ponašanje u sledećih par godina moglo postati trend, tvrde stručnjaci.

Do 2015. godine gotovo 60 odsto firmi će pratiti profile svojih radnika na društvenim mrežama, utvrdila je studija američke agencije Gartner. Razlog zašto se firme ponašaju kao "Veliki brat" krije se u strahu od curenja informacija, ali i od oskvrnjavanja ugleda, piše Daily Mail.

Iako većina šefova pregleda profile svojih radnika kako bi na vreme uočili određene nepravilnosti u radu, to može biti veliko iskušenje za njih naročito ako žele znati još više o svojim radnicima.

- Nova tehnologija omogućila je lako špijuniranje radnika. Međutim, nadzor pojedinca može biti mač sa dve oštrice i treba ga usuglasiti s pravnim i etičkim normama. Najteže je odvojiti poslovne od privatnih informacija, istakao je potpredsednik firme Andrew Walls.

 

Provera budućih radnika

U Sjedinjenim Američkim Državama standardna je praksa da se na razgovoru za posao od budućih radnika traži pristup profilima na društvenim mrežama. Menadžeri takođe priznaju da redovno proveravaju kandidate za posao na društvenim mrežama, a upravo je zbog toga velik broj ljudi svoje profile zaštitio od javnosti pa ih mogu videti tek najbliži prijatelji.

Neke firme od kandidata traže da im pošalju zahtev za prijateljstvo ili da se uloguju na kompjuteru firme tako da mogu snimiti podatke. U određenim slučajevima radnici moraju potpisati ugovor da neće blatiti firmu na društvenim mrežama.


Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...