Dokumenti potrebni za kupovinu polovnog automobila

Kategorija: Biznis
Tagovi: Polovni Automobili, Uvoz Automobila, Kupovina Polovnog Automobila, Zeleni Karton, Uvoz

Polovni automobil možete kupiti ili od vlasnika ili na nekom auto-placu. Ako se odlučite za prvu varijantu prodavac je u obavezi da vam preda nekoliko dokumenata bez kojih nije moguće registrovati automobil.

- Kupcima se prvo predaje faktura ili račun auto-kuće koja prodaje automobil kao i carinska deklaracija na kojoj mora da piše kilometraža vozila. Ona bi morala da bude ista kao na satu. Svakako mora se predati i carinski račun, kao i takozvani ino račun od firme ili fizičkog lica u inostranstvu od koga je kupljen automobil – kažu stručnjaci sa portala „Moj auto“.

Takođe uz automobil se obavezno dostavlja original saobraćajna dozvola automobila iz zemlje uvoza ili dokaz da je automobil odjavljen. Ukoliko je vozilo stiglo kamionom ili šlepom kupcu se mora dostaviti izjava sa imenom i prezimenom vozača i podacima o kamionu.

 

Ukoliko automobil kupujete u inostranstvu, morate da se naoružate strpljenjem

Prvo što treba da uradite je da izvršite nekakvu vrstu rezervacije vozila a to će te najbolje uraditi ako uplatite kaparu vlasniku. Kada ste rezervisali auto, na redu je i da odete po njega. Svakako postoji mogućnost da vi ne idete po auto jer postoje ljudi koji će taj posao uraditi umesto vas uz nadoknadu od par stotina evra. Ukoliko krenete sami po auto trebalo bi da znate nekoliko važnih pojedinosti vezanih za dokumentaciju. Kod kupovine i uvoza vozila, najvažnija je izlazna deklaracija za automobil (zeleni karton).

 

Polovni automobili sa stranim tablicama

Jedan od većih rizika je kupovina polovnog automobila na ime kupca kako to često formulišu mnogi dileri a da pritom auto stoji na nekom placu i ima strane tablice.

- Kada se kupi automobil u inostranstvu, najvažnije je pribaviti izlaznu deklaraciju jer se može desiti da vlasnik auta mesec dana nakon što ga proda ode u policiju i prijavi krađu. Ovim dokumentom se takođe potvrđuje da je vozilo izvezeno iz zemlje i da nije više u vlasništvu bilo koga u zemlji u kojoj je kupljeno. Preporučuje se da pre kupovine auta odjavite tablice koje on ima. Kod odjavljivanja tablica dobijate takozvani „brif“ i zelenu kartu - kažu na portalu „Moj auto“.

Ukoliko imate špeditera koji će garantovati za vas, vozilo možete cariniti i u Srbiji i tako što će vam onda špediter dati potvrdu sa kojom možete registrovati vozilo na nekom od carinskih terminala u našoj zemlji u roku od tri dana od dana ulaska u našu zemlju.

Dokumentacija koju morate dobiti od uvoznika

1) Izlazna deklaracija
2) Račun i dokaz od koga ste kupili vozilo
3) Saobraćajne dozvole i probne tablice
4) Potvrda da su plaćeni carina i pdv
5) Dokaz da je vozilo doterano na svojim točkovima ili na šlepu

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...