Fudbal, seks i pivo - nerazdvojna kombinacija

Kategorija: Zabava
Tagovi: Fudbal, Sport, Navijači, Navijanje, Depresija, Navijačka Grupa, Testosteron, Seks

Gledanje fudbalskih utakmica može podići raspoloženje i zbližiti prijatelje, no ima i tamnu stranu - povećan rizik od bolesti srca.

Kod navijača je tokom fudbalskih utakmica broj otkucaja srca veći, između 95 i 100 u minuti, a normalnim se smatra 70 otkucaja u minuti, pokazalo je britansko istraživanje. Takođe, ispostavilo se da je količina pljuvačke u ustima upola manja od uobičajene, što upućuje na povećani stres i povećava rizik od bolesti srca, čak i kod navijača pobedničkog tima, no ako tim gubi, rizik za zdravlje je još veći.

Emotivan stres nakon poraza ima loš učinak za srce navijača, ali i njihovih bračnih partnera. Naučnike je naročito iznenadio velik porast srčanih udara kod žena, čak i kod onih koje fudbal uopšte ne zanima, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Cardiology.

- Među ženama je sve više zaljubljenica u sport, no mislim da među uzrocima moramo potražiti i povezanost žene i muškarca. Kad se muškarac naljuti i uznemiri zbog poraza, to će uznemiriti i partnerku - rekao je Robert Kloner, profesor na kalifornijskom univerzitetu i autor istraživanja.

Stoga, ako niste ludi za fudbalom, ne gubite vreme među navijačima - radije prošetajte, to je zdravije.

 

Pobeda vodi do boljeg seksa

Ako njihov tim pobedi, kod navijača drastično raste nivo hormona testosterona, što može pozitivno delovati na muško zdravlje. Ovaj hormon upravlja i polnom željom, što vodi do boljeg seksa, a i podiže nivo energije.

 

Fudbal i pivo nerazdvojni su par

Navijači često popiju više alkohola nego što su nameravali, što može dovesti do svakakvih nezgoda i povreda, problema sa zakonom kao i brojnih bolesti poput erektilne disfunkcije, neplodnosti i bolesti jetre, zaključili su naučnici sa Univerziteta u Minesoti.

 

Fudbalski navijači mogu postati nasilni

Svaka medalja ima dve strane, a tako i testosteron. Ako ga ispucate u spavaćoj sobi, sve je u redu, no navijači su često ekstrovertniji od drugih ljudi, a to može dovesti do prevelike uzbuđenosti, čak i sklonosti nasilju.

 

Osjećaj pripadnosti navijačkoj grupi

Gledanje utakmica, bilo uživo, bilo pred televizorom, društveni je događaj, prilika za susret s prijateljima i komšijama. Navijanje za isti tim na brzinu može stvoriti “osjećaj pripadnosti”, koji ima odličan učinak na emocionalno zdravlje.

 

Loša igra može baciti navijače u depresiju

Ako njihov tim izgubi, navijači se osećaju demotivisano i potišteno. U ekstremnim situacijama mogu patiti od situacione depresije koju obično izazivaju jako stresne ili beznadežne okolnosti. Iako je to stanje prolazno, vrlo je ozbiljno, napominju psiholozi.

 

Navijači su veseliji od "antisportista"

Pobeda njihovog tima navijačima snažno podiže raspoloženje, što pozitivno utiče na celokupno zdravlje. Istraživanje Univerziteta u Kansasu pokazalo je da oni koji navijaju za pobednički tim ređe pate od depresije od onih nezainteresovanih za sport.


Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...