Pivo čini muškarce inteligentnijima?

Kategorija: Zabava
Tagovi: Pivo, Muškarci, Inteligencija

Verovatno ste do sada čuli onu slavnu teoriju o ljudskom mozgu koji funkcioniše vrlo slično krdu bizona.

Naime, krdo bizona može se kretati onom brzinom kojom se kreće njegov najsporiji član. Kad predatori napadnu krdo, najslabiji i najbolesniji bizoni često budu prvi na udaru jer se kao najsporiji nalaze na začelju krda. To se zove prirodnom selekcijom, koja omogućuje krdu da se s vremena na vreme rešava onih koji ga usporavaju.

Ljudski je mozak s druge strane grupa živčanih stanica, a kao celina funkcioniše onoliko brzo koliko najsporija stanica može funkcionisati. Konzumacija alkohola uništava stanice u mozgu, ali zbog iste teorije o prirodnoj selekciji, alkohol napada najsporije i najslabije stanice, čime zapravo pomaže da mozak ostane brži i efektivniji.

I dok će se mnogi koji pročitaju ovu priču zasigurno nasmejati, malo će ko poverovati da iza nje stoji ikakva prava nauka. Verovali ili ne, možda i nije baš tako.

Naime, naučnici sa Univerziteta Illinois u Čikagu sproveli su istraživanje koje je pokazalo da muškarci koji popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate u rešavanju mozgalica od onih koji su potpuno trezni.

Naučnici su ispitanicima dali zadatak da nizu od tri reči dodaju četvrtu reč koja se uklapa u obrazac. Npr, reči sir mogu se pridružiti reči poput švajcarski, sveži ili plesnivi.

Polovina ispitanika popila je jednu litru piva, dok druga polovina nije konzumirala ništa. Pokazalo se da su muškarci koji su pili pivo ostvarili 40 posto bolje rezultate od onih koji nisu pili ništa. Osim toga, muškarci pod uticajem alkohola rešavali su zadatak prosečno 2,5 sekunde brže.

„Inovacije nastaju kada ljudi nisu toliko fokusirani, stoga je za buđenje kreativne svesti ponekad dobro popiti čašu vina ili piva", zaključili su naučnici.



Autor: Economy.rs


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...