Na letovanja potrošimo 420 miliona evra

Kategorija: Putovanja
Tagovi: Turizam, Letovanje, Turistička Organizacija Srbije, Juta, Narodna Banka Srbije, Egipat, Španija

Prosečno letovanje srpski turista plati 500 evra, a samo tokom prvih pet meseci u inostranstvu smo ostavili 263 miliona evra.

Srpski turisti će ove godine na letovanje u inostranstvu potrošiti više od 420 miliona evra. Samo tokom prvih pet meseci u inostranstvu smo ostavili 263 miliona evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije, koja procenjuje da će ukupan trošak biti na prošlogodišnjem nivou.



Aleksandar Seničić, direktor JUTA, kaže da su nekad naši turisti bili među najpoželjnijim, jer smo letovali u stilu „ili idemo kako treba ili ne idemo“.

- Poslednjih godina to se menja. Sada naši ljudi odvoje za aranžman, i to je to, a mnogi nose i hranu. Sve zastupljeniji je „ol inkluziv“, gde nemate potrebe da trošite van hotela, a takvih je 80 odsto aranžmana u Turskoj - navodi Seničić.

On tvrdi da se najbolje prodaju aranžmani, koji su u predsezoni oko 70 evra, ali da ima i kupaca za Egipat i Španiju koji koštaju od 500 do 800 evra.

U „Kontikiju“ navode da najviše prodaju letovanja čija je cena od 600 do 700 evra, i da naši građani ne štede na odmoru. Prosečno letovanje, kada se sve uzme u obzir, košta oko 500 evra.

Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, kaže da smo 2011. od turista iz inostranstva zaradili 964 miliona dolara, a da su Srbi u inostranstvu ostavili 100 miliona dolara više.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...