Srbi manje zaduženi od hrvata i slovenaca

Kategorija: Biznis
Tagovi: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Dug, Kreditne Kartice, Tekući Računi

Uprkos slabijem standardu ili baš zbog njega, Srbi su manje zadužena nacija u poređenju s Hrvatima i Slovencima. Manju potrošnju u odnosu na primanja na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedino Makedonci.


Zajedničko Srbima i Hrvatima je to da se dugovanja za kredite smanjuju: u odnosu na prošlu godinu, dug za kredite u Hrvatskoj se smanjio 1 posto, a u Srbiji 3 posto. Pokazalo je to najnovije istraživanje EOS Matrixa, vodeće grupacije za upravljanje potraživanjima u jugoistočnoj Evropi.Međutim, druga je priča o dugovanjima po kreditnim karticama i tekućim računima. Dok u Srbiji raste dug po kreditnim karticama 7 posto, u Hrvatskoj se smanjuje, i to 2,6 posto.

Finansijski još gora je situacija kad je reč o minusima na tekućim računima: dok se u Srbiji taj dug povećao 1 posto, u Hrvatskoj se povećao čak 15,6 posto.

Zaduženost građana

Muškarci u Srbiji su ove godine zaduženiji, dok su lani žene bile u vodstvu po količini duga. U Srbiji tako od ukupne količine dospelih dugovanja za kredite 56 posto duguju muškarci, a 44 posto žene; za kreditne kartice 59 posto duguju muškarci, 41 posto žene, dok po tekućem računu 62 posto duga trebaju vratiti muškarci, a žene 38 posto.


Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...