Srbi retko čitaju, a i ne vole to da rade

Kategorija: Kultura
Tagovi: Citanje, Knjige, Čitaoci, Čitalac

Više od 60 odsto građana Srbije retko čita, od kojih njih 36 odsto ni ne voli da čita, a 25 odsto nema vremena za čitanje, pokazalo je istraživanje agencije Medijum Galupa koje je dostavljeno medijima.

Istraživanje je pokazalo da se 41 odsto građana Srbije ne seća kada je poslednji put pročitalo knjigu, a svega 13 odsto njih uvek nađe vremena za čitanje.



Istraživanje je realizovano u oktobru 2012. godine, u okviru redovnog ispitivanja javnog mnjenja, intervjuom licem u lice, na uzorku od 1.072 ispitanika, koji reprezentuju punoletnu populaciju Srbije, navodi se u saopštenju.

Prema anteti, 29 odsto građana se može svrstati u kategoriju redovnih čitalaca, odnosno 13 odsto njih uvek nađu vremena za knjigu, a 16 odsto njih čita taman koliko treba – ni previše ni premalo.

Analiza pokazuje da se polovi značajno razlikuju u čitalačkim navikama.

Tipičan redovni čitalac u Srbiji je žena, mlađa od 30 godina, sa završenom višom školom/fakultetom, ili je učenik/student, koja živi u urbanoj oblasti i koja nije udata.

Tipična osoba koja retko čita knjige jer ne voli da čita je muškarac, stariji od 65 godina, penzioner ili nezaposlen, koji živi u ruralnoj oblasti.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...