Šta utiče na vaše snove?

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Spavanje., San, Televizor, Pusenje, Vitamini, Depresija, Antidepresivi, Vitamin B6, Začinjena Hrana

Zadnje što činimo pre spavanja ima velik uticaj. Ukoliko patite od noćnih mora, gledanje strašnih filmova pre spavanja nije za vas. Pogledajte na šta još treba pripaziti.

Sasvim je logično da će ono o čemu razmišljate ući i u vaše snove, no što ako snovi u prvi mah nemaju veze s vašim životom? 'Danas ipak znamo ponešto o stvarima koje utiču na snove i ponavljajuće noćne more', rekla je dr. Deirdre Barrett, prof. psihijatrije na Harvard Medical School u Bostonu koja je napisala knjigu The Committee of Sleep.



Pročitajte neka pojašnjenja i razmislite da li nešto od ovog utiče na vaše snove:

Mirisi

Zar slatki mirisi dovode do slatkih snova? Jedna studija je pokazala da mirisanje cveća tokom sna dovodi do pozitivnijih snova, dok je miris sumpora povezan s negativnim snovima. Ako tokom sna do nas dopre miris iz kuhinje, verovatno se nećemo probuditi već uklopiti novu 'mirisnu' informaciju u san.

Zvukovi

Probudili ste se dok ste sanjali da ste zaglavili u zgradi koja gori pa ste shvatili da je zvuk protivpožarnog alarma zapravo vaš budilnik. Šta s tim? Dr. Barret objašnjava: 'Ti zvukovi moraju biti dovoljno tihi da nas ne probude, ali dovoljno glasni da ih zapazimo.' Isprobajte sa zvukom talasa, možda ćete sanjati ugodan godišnji odmor na jedrenjaku.

Začinjena hrana

Štogod da izaziva probleme s probavom: sir, začinjena hrana ili veliki obrok, povećava šanse da se setite noćne more. Da bi se setili nekog sna trebamo se probuditi najkasnije pet minuta nakon što smo ga sanjali. Zbog toga je uveče najbolje ne jesti puno, kao i izbegavati hranu koja se teže probavlja.

Spavanje na stomaku

Nova studija objavljena na Journal Dreaming pokazala je da spavanje na stomaku podstiče seksualne snove. Naučnici smatraju da to ima veze s disanjem na koje vas tera ovaj položaj.

Vitamin B6

Na ovu temu ne postoje naučne studije, no internetom kruže priče da B6 podstiče lucidne snove.

Antidepresivi

Iako su lekovi iz klase SSRI kao što su Prozac, Paxil ili Zoloft osmišljeni za smirivanje, pokazalo se da podstiču noćne more. 'Imamo dokaze da utiču na intenzivniju REM fazu', kaže dr. Barrett.

Prestanak pušenja

Intenzivni snovi se često javljaju kod onih koji pokušavaju prestati s pušenjem. Jedna studija je pokazala da 63% pušača i godinu dana kasnije sanja da puši. Osim toga, apstinencija od nikotina podstiče moždanu aktivnost zbog čega snovi postaju učestaliji, tvrdi dr. Patrick McNamara, direktor Evolutionary Neurobehavior Laboratory pri Boston University School of Medicine. On savetuje svima da izdrže jer će se živci s vremenom umiriti, a imaćete i daleko zdraviji organizam.

Crno-beli TV

Kako prenosi Magazin, ako ste odrasli pre nego su uveli TV u boji imate veće šanse da su vam mnogi snovi u crno-beloj tehnici, pokazala je jedna britanska studija.

Otišli ste u krevet gladni

Nizak nivo šećera može vas razbuditi tokom noći, zbog čega ćete se ujutro sećati više snova, od kojih će mnogi biti povezani s hranom. Anoreksične osobe često sanjaju hranu.

Zadnje što gledate prije spavanja

Dr. Barrett smatra da zadnje što činimo pre spavanja ima velik uticaj. Ukoliko patite od noćnih mora, gledanje strašnih filmova pre spavanja nije za vas.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...