Šta nas to mami u šoping

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Šoping, Kupci, Mirisi, Test

Određeni mirisi nas mogu podsetiti na prvu ljubav, neka daleka putovanja, na neke drage ljude. Međutim, mogu nas naterati i da kupujemo, više nego što smo planirali. 

Stručnjaci za marketing Univerziteta Vašington i sa švajcarskog Univerziteta "Sent Galen", sproveli su istraživanje sa ciljem da ustanove koji miris je naprijatniji za kupce u buticima, šoping centrima i prehrambenim prodavnicama.



Otkrili su da jednostavni mirisi, koji ne kombinuju mnogo različitih sastojaka, privlače kupce.

U tu svrhu je stotine kupaca u Švajcarskoj bilo izloženo jednostavnom mirisu pomorandže i kompleksnoj kombinaciji pomorandže, bosiljka i zelenog čaja. Krajnji račun u kasi prodavnica pokazao je da nagli skok prodaje kada je u prodavnici dominirao miris pomorandže.

Isto se pokazalo i pri testu rešavanja misaonih zadataka - studenti Univerziteta Vašington bili su izlagani raznim mirisima dok su rešavali probleme sa rečima. Uspešnije rezultate studenti su imali kada se u vazduhu osećao jednostavni miris, nego kada su "njuškali" mirise nekoliko različitih sastojaka. Interesantno je da su rezultati bili loši i kada nije bilo nikakvog mirisa.

Dekan vašingtonskog Univerzitetu Erik Spangenberg kaže da mozak lakše prima jednostavnije mirise i da se zato ljudi lakše koncentrišu u radu ili u šopingu.

A da li ste znali da mudri posrednici u prodaji nekretnina često peku kolače u kućama i stanovima koje nastoje da prodaju?

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...