Loše navike koje remete san

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: San, Spavanje., Čitanje Knjige, Digitalni Sat, Krevet, Facebook

Pitate se zašto je u poslednje vreme vaš san nekvalitetan? Loše navike koje ste nesvesno usvojili mogu biti razlog tome. Osim što ćete sutradan biti iscrpljeni, ovo utiče i na fizički izgled, stoga pročitajte šta morate promeniti.

Nikada ne ležete u isto vreme

Potrudite se da imate ustaljenu rutinu, jer telo reaguje na rutinu. Ako je vreme vašeg počinka sporadično – nekada u 23, a nekada u 1h – vaš mozak će biti veoma zbunjen.

Čitate knjigu u krevetu

Čitanje pre spavanja je loša navika koju mnogi ljudi praktikuju. Problem je u tome što se vaše telo naviklo na ovu rutinu – neće zaspati dok ne pročitate par poglavlja. Ako je tako onda se opružite na kauč ili čitajte za stolom. Krevet ne treba da služi ni za šta drugo osim za spavanje i seks.

Čekirate Fejsbuk

Svetlo kompjutera stimuliše mozak. Štaviše, teško je prestati sa razmišljanjem čak i kada se izlogujete. Izbegavajte kasno surfovanje Internetom i ugasite kompjuter. Vreme opuštanja pred spavanje ne treba da bude zagađeno elektronikom.

Neudoban krevet

Za dobar dušek potrebno je izdvojiti dosta novca, ali pristojan dušek odradiće svoj posao i pružiti vam miran san. Isto važi za kvalitetnu posteljinu i jastuk. Odlučite se za mekaniji jastuk ukoliko volite da spavate na leđima i stomaku. Tvrđi jastuk adekvatniji je sa osobe koje preferiraju spavanje na stranu.

Iritira vas digitalni sat

Odsjaj jarko crvenih digitalnih brojeva sa alarma može vas odvlačiti od čvrstog sna. Cilj je što više zamračiti sobu. Stavite knjigu preko displeja ili uzmite u obzir kupovinu malog putnog sata. Alarm na mobilnom telefonu uvek je dobar izbor.

Brojite ovce

Kada ne možete da zaspite nemoje ostajati u krevetu duže od trideset minuta. Ustanite, čitajte knjigu ili gledajte televiziju. Radnja koja zahteva marginalnu moždanu aktivnost na pravi način će uspavati vaš um. Pre nego što primetite, već ćete se naći u slatkom snu.

Vežbate do kasno

Dnevno vežbanje učiniće vas poletnim u narednih par sati. Zbog toga ne valja vežbati tri sata pred spavanje. Intenzivna psihička aktivnost povećava temperaturu tela i pumpa vaš energetski nivo prekidajući miran proces koji vas uvodi u san.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...