Seksom protiv zimske depresije

Kategorija: Ljubav i seks
Tagovi: Ses, Zima, Depresija, Erotonin, Cokolada, Šetnja

Naučnici kažu da smo depresiji skloniji zimi nego leti, i da postoji nekoliko načina da se borimo protiv zimske mrzovolje. I seks leči depresiju, evo kako. 

U zimskim mesecima su dani kraći, a sunčevoj svetlosti smo izloženi tek nekoliko sati dnevno, zbog čega mnoge “hvata” sezonska depresija. Loše raspoloženje, bezvoljnost, tuga… samo su neki od simptoma koji pogađaju oba pola. Mnogi utehu traže u hrani, piću, povlače se u sebe, slabo i retko kontaktiraju s okolinom.



Svaki deseti zaposleni u sedam evropskih zemalja izostajao je s posla zbog depresije, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo oko 7.000 osoba. Ni mi u Srbiji nismo pošteđeni. Među psihičkim poremećajima od kojih pate građani Srbije najzastupljeniji su oni neurotski, promena raspoloženja, depresija i anksiozna stanja. Više o tome OVDE.

Naučnici kažu da u zimskom periodu naročito muškarci pate od gubitka interesovanja za aktivnosti koje inače vole, čak i za seks, verovali ili ne. Time ne samo što sebi i partnerki uskraćuju uživanje, već i zaobilaze "lek" protiv depresije.

Tokom seksa luči se koktel hormona koji smanjuju nervozu i prilično popravljaju raspoloženje. Oslobađaju se endorfin i oksitocin, a to aktivira centre za užitak u mozgu koji stvaraju osećaj zadovoljstva i opuštenosti. Kada doživite orgazam to je kao da ste dobili injekciju za smirenje, kažu naučnici. Zbog toga mnogi muškarci utonu u san odmah nakon vrhunca.

Zbog svega toga je seks jedan od delotvornijih načina za borbu protiv depresije i lošeg raspoloženja uopšte. Kod žena "leči" i stres, ublažava osećaj umora, relaksira dušu i telo nakon napornog radnog dana, pokazala su mnoga naučna istraživana.

Zašto smo još zimi depresivni i na koji način sebi, osim seksom to sada znamo, možemo još da pomognemo?

Zimsku bezvoljnost pospešuje i manjak dnevnog svetla kojeg najmanje imamo baš u jeku praznične sezone jer su dani tada najkarći.

“Dnevna svetlosti je dobar protivnik zimskoj depresiji”, kaže Luiz Anderson psiholog bolnice u Bostonu. Ona preporučuje svakodnevno izlaganje dnevnoj svetlosti u trajanju od 20 do 30 minuta kako bi se ublažili simptomi depresije.

Ali, šta da radimo kada sneg veje tri dana neprestano, a Sunca "ni od korova"? Tada, ali i tokom ostalih zimskih meseci, treba pojačati unos vitamina D.

Jedan od efekata koji taj vitami ima na naš mozak je i da povisi nivo serotonina, hormona sreće. Vitamin D ćete obezbediti vašem organizmu tako što ćete konzumirati ribu, gljive, jaja i meso.

I čokolada je antidepresiv, ali zimi zbog slavskih i ostalih prazničnih trpeza, jedemo više nego inače i tako rizikujemo da nabacimo koji kilogram više, ali i da povisimo holesterol i šećer u krvi. Zato vam sada ne savetujemo da loše raspoloženje popravite čokoladom.

Šetajte što više, naročito u prirodi, bavite se sportom. To nas opet vraća na seks - nije baš olimpijska disciplina, ali je odlična fizička aktivnost koja aktivira gotovo sve mišiće tela. I lica, kada se ljubimo

 

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...