Najveća naučna dostignuća u 2012. godini

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Telepatija, Božja Čestica, Mozak, Sisar, Miš, Sperma, Nasa, Sunce, Svemir

Svet u kojem živimo uverljivo je svet budućnosti - gotovo svi ljudi na zemlji povezani su velikom globalnom telekomunikacionom mrežom, po ulicama i tramvajima hodamo sa malim računarima, hiljadu puta snažnijim od najjačih računara 1980. godine, s kojima čitamo knjige, gledamo serije, slušamo muziku, pristupamo globalnoj riznici ljudskog znanja, a između ostalog, i telefoniramo.



No i za one retke među nama koji su rođeni kasnije, ova godina svejedno nas je značajno približila budućnosti opisanoj u brojnim naučno-fantastičnim knjigama, filmovima i serijama.

Dakle, da krenemo redom, šta je sve nauka ponudila za dobrobit čovečanstva ove godine?

Virus HIV-a pretvoren u lek

Lekari su uspeli razviti tehniku kojom koriste oslabljeni virus HIV-a za gensku terapiju stanica imunosistema.
Za sada je tehnika uspešno korišćena za lečenje nekih oblika leukemije, no u budućnosti otvara vrata lečenju brojnih drugih bolesti.

Sonda Voyager 1 došla do ivice Sunčevog sistema

NASA-ine sonde Voyager 1 i 2 ove godine proslavile su svoj 35. rođendan. Nakon što su nam otkrile neverovatne prizore gasnih divova Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, te otkrila brojna čuda koja su skrivali njihovi meseci, ove dve sonde u 35. godini svoje misije i dalje oduševljavaju naučnike otkrićima sa ivice poznatog svemira.
Ove su godine otkrili potpuno novu regiju svemira koju nije predviđao niti jedan matematički model, a uskoro će postati i prvi predmeti rađeni ljudskom rukom koji će napustiti Sunčev sistem.

Poslali smo nuklearnu pokretnu robotsku laboratoriju naoružanu laserom na Mars

NASA-in rover Curiosity označio je prekretnicu u istraživanju ‘crvene planete’. Robotska laboratorija veličine terenskog vozila na Mars je sletela uz pomoć ‘nebeskog krana’ na mlazni pogon.
Rover je opremljen celim arsenalom kamera i naučnih instrumenata, a u sebi sadrži složenu biohemijsku laboratoriju.
Već je otkrio tragove ugljeničnih spojeva, a možda u bliskoj budućnosti pomogne razotkriti i veliko pitanje - postoji li život na Marsu?

Po prvi put fotografisan molekul DNK

Italijanski naučnici elektronskim mikroskopom fotografisali su najpoznatiju spiralu u historiji, s pravom nazivanu ‘tajnom života’. Fotografije molekule DNK, kao i tehnika koja ih je omogućila, u budućnosti će omogućiti nova otkrića u genetici i biologiji.

Personalizovane matične stanice stvorene iz krvi pacijenata

Britanski naučni tim uspeo je da kreira ‘personalizovane’ matične stanice iz krvi pacijenata. Ovo značajno otkriće u budućnosti će omogućiti lečenje brojnih ozbiljnih bolesti, pri kojima neće biti opasnosti od odbacivanja tkiva.

Messenger pronašao led i organske supstance na Merkuru

Veliko iznenađenje stiglo je i s Merkura ove godine - niko nije očekivao pronaći prisustvo leda na planetu najbližem suncu, a još manje prisustvo organskih supstanci, no NASA-ina misija Messenger uspela je dokazati postojanje oboje.

Prva privatna svemirska letelica uspešno odradila svoju prvu misiju

Godina 2012. označila je prekretnicu u istraživanju svemira: Po prvi put u historiji privatna kompanija poslala je letelicu u orbitalnu misiju za potrebe Međunarodne svemirske postaje (ISS).
Letelica Dragon kompanije SpaceX uspešno je dostavila zalihe i preuzela otpatke sa svemirske stanice i sletela u Tihi okean.

Rođen prvi sisar bez roditelja

Japanski naučnici uspeli su stvoriti spermu i jajašca iz matičnih stanica, postići oplodnju, te uzgojiti potpuno zdravog miša koji, tehnički gledano, nije imao roditelje.
Ovo otkriće u budućnosti bi moglo omogućiti istospolnim parovima ili parovima koji imaju problema s plodnošću da postanu roditelji.

Po prvi put ‘hakovan’ ljudski mozak

Naučnici su uspeli ‘hakovati’ ljudski mozak. Uz pomoć naprednih EEG čitača, dobrovoljcima su uspešno ‘pročitali’ brojeve PIN-ova iz površinskih misli.

Otkrivena ‘Božja čestica’

Naučnici koji rade na ATLAS i CMS eksperimentima na LHC-u pronašli su novu česticu koja odgovara svim svojstvima koja bi prema matematičkim predviđanjima trebao imati Higgsov bozon, i time potvrdili i zaokružili Standardni model - danas temeljnu teoriju subatomske fizike.

Uspešno upravljanje mislima na daljinu

Dobrovoljac u međunarodnom istraživanju ležao je u mašini za funkcionalnu magnetsku rezonancu u Izraelu, i pritom ‘gledao’ kroz oči robota u Francuskoj.
Koristeći očitanja sa skenera, student je svojim mislima upravljao robotom udaljenim stotinama kilometara.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...