Japanci u novu godinu ulaze glasnim smehom, Španci jedu grožđe

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Nova Godina, Obicaji

Stanovnici raznih država širom sveta praktikuju različite i zanimljive novogodišnje običaje, kako bi im Nova godina donela više sreće i uspeha u odnosu na prethodnu.

Stanovnici Japana tako u novogodišnjoj noći iznad vrata svojih domova vešaju konopac, za koji veruju da će im doneti sreću. Kada otkuca ponoć Japanci počnu sa glasnim smehom, koji bi im trebao doneti radost u Novoj godini.



Holanđani u novogodišnjoj noći na ulicama pale jelke, kako bi "oterali zle duhove". Stanovnici Švajcarske praktikuju proslavu u vidu maskarade, oblačeći kostime koji simbolizuju "dobre i zle duhove koji bi se trebali mimoići, te u novoj godini ostati samo oni dobri".

Najvažnija novogodišnja tradicija u Španiji je konzumiranje grožđa. Pre nego otkuca ponoć, Španci pripreme 12 grozdova, koje pojedu u trenutku ispraćanja stare i dočeka Nove godine.

U Velikoj Britaniji vlada verovanje da prva osoba koja u Novoj godini uđe u kuću donosi sreću, tako da Britanci darivaju takve osobe, uglavnom novcem, ali neretko i hlebom i slatkišima.

Australija Novu godinu dočekuje na poseban način. Australijanci zbog klimatskih uslova novogodišnju noć provode na plažama.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...