44 odsto kućnog budžeta ode na - hranu

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Potrošačka Korpa, Kućni Budžet, Vladana Hamović

Svaki član domaćinstva u našoj zemlji, ako je suditi prema anketi statističara o potrošnji, koja se sada u Srbiji radi prema evropskoj metodologiji, za hranu na raspolaganju dnevno ima 222 dinara.

Po obroku se, znači, u proseku potroši 75 dinara, ili trenutno 63 evrocenta.



Zvanični podaci otkrivaju da domaćinstvo u Srbiji ukupno mesečno prihoduje - plata, penzija i ostali "dodaci" - u proseku oko 52.000 dinara, a na hranu i bezalkoholna pića potroši oko 20.000 dinara, ili oko 43 odsto.

Ispada tako da na ishranu jednog člana porodice u Srbiji mesečno trošimo ukupno oko 6.700 dinara. Dalja matematika je jasna kada se ova brojka podeli na 30 dana i na tri obroka dnevno. Za nešto više od 200 dinara moguće je kupiti pola hleba, pola kilograma krompira, toliko jabuka i 400 grama najjeftinijeg mesa sa kostima.

Stručnjaci ne veruju u podatke zvanične statistike koji kažu da prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji mesečno troši 19.944 dinara na hranu i piće.

„Podatak da nam na hranu ode 44 odsto prosečnog kućnog budžeta govori sve“, kaže ekonomista Vladana Hamović.

Prosečna potrošačka korpa za tročlano domaćinstvo u Srbiji, prema poslednjem merenju, vredela je oko 56.000 dinara. Šaroliki sadržaj ove korpe, međutim, sigurno nije dovoljan za normalan život, pa se nameće pitanje da li je prosečna potrošačka korpa zaista i realan pokazatelj o tome koliko nam novca u proseku treba za osnovne životne troškove.

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...