Deset najvećih nepravdi u istoriji oskara

Kategorija: Kultura
Tagovi: Oskar, Film, Kventin Tarantino, Stiven Spilberg, Zaljubljeni Šekspir, Martin Skorseze, Kevin Kostner, Klerk Gejbl, Glen Klouz

Ponekad na Oskarima stvari ne idu onako kako se očekuje - podsećamo na filmove i osobe koji su po svim predviđanjima i očekivanjima trebali dobiti priznanja, ali su kući otišli praznih ruku.


Klerk Gebl

Iako je 1939. pred kamerama izgovarao rečenice koje se i danas citiraju kao potporni stupovi moderne filmske istorije, Klark Gejbl to očito nije radio dovoljno dobro da bi zadovoljio kriterije Akademije – naime, za ulogu Reta Batlera u klasiku 'Prohujalo s vihorom' nije dobio Oskara. Još gore, izgubio ga je od Roberta Donata, koji ga je zaslužio ulogom u 'Goodbye Mr. Chips'. Ko je Donat i kakav čips? Upravo tako.

Građanin Kejn

Kada danas uhvatite nadobudnog filmskog kritičara i pitate ga koji je najbolji film svih vremena, klasik Orsona Velsa izvući će iz rukava poput savršeno naučenog i pripremljenog odgovora. No to ne znači da su 1941. godine filmski radnici smatrali da je 'Građanin Kejn' najbolji film – štaviše, nisu mu dodelili ni Oskara, koji je otišao u ruke Džona Forda za 'How Green Was My Valley'. Da stvar bude još gora, 'Građanin Kejn' bio je nominovan u devet kategorija, a na kraju osvojio samo priznanje za scenario.

Piter o'Tul

Osam nominacija, nula Oskara. Jedan od najvećih glumaca svih vremena ujedno je i glumac s najviše nerealizovanih nominacija. Naravno, da bi izbegla sramotu Akademija mu je 2003. uručila počasnog Oskara, jer stvarno nije bilo smisla da tada već 71-godišnji O'Tul ode u grob kao istorijski luzer. Takvog je Oskara prvo odbio, ali onda su ga nagovorili da ga primi. Srećom, Oskar za životno delo nije ga pokopao – O'Tul je još uvek živ, zdrav i glumi u pozorištu.

Glen Klouz

 

Još uvek previše aktivna da bi je 'smirili' Oskarom za životno delo, Glen Klouz za razliku od svoje koleginice Meril Strip nikada nije nagrađena Akademijinim priznanjem iako je tokom karijere bila nominovana čak šest puta uskočivši u društvo luzerki zajedno s Deborom Ker i Telmom Riter, timom glumica koje uporno nominuju, ali i ne nagrađuju. Ni kao glavne, ni kao sporedne.

 

Pobesneli bik

Jedna od poslednjih šansi za Skorsezea da zasluži Oscara za radove koji su ga obeležili kao jednog od najvećih reditelja u istoriji bila je nominacija za 'Pobesnelog bika' u kategoriji najboljeg filma – ali ništa od toga. Akademija je svoje greške 26 godina kasnije kompenzovala nagrađivanjem inferiornijih naslova iz opusa starog majstora (Pokojni), a te 1980. bokserski film koji je obeležio kraj veličanstvene autorske epohe američkih filmskih sedamdesetih izgubio je od Ordinary People, drame i redatiljskog prvenca Roberta Redforda.

Dobri momci

Deset godina kasnije, Skorseze opet gubi od zanimljive konkurencije – Kevin Kostner danas se više pamti kao zanimljivi kratkoročni holivudski fenomen, a iako je Skorsezeov povratak gangsterskom filmu s Dobri momci u međuvremenu zaradio status klasika, Oskara je izgubio zbog sveopšteg divljenja Kostnerovom Plesu s vukovima. Još jednom rediteljskom prvencu još jednog poznatog glumca.

Spašavanje vojnika Rajana

Spielbergov ratni ep revolucionovao je prikazivanje akcije na velikom platnu, ugrejao mnoga srca svojom pričom i napadnim patriotizmom, a potom zaradio pažnju svih 'proroka' koji su smatrali da je Oskar za najbolji film neizbežan. No Vojnik Rajan otišao je kući žive glave, ali praznih ruku – Oskara je dobio Zaljubljeni Šekspir, iako do danas niko ne može pronaći racionalni odgovor na pitanje - zašto?!

Petparačke priče

Ima li boljeg filma koji je obeležio Miramaxovu vladavinu i indie poetiku postmodernih devedesetih od Tarantinovog remek-dela? Pa, američki filmski kružok očito je smatrao da ima te da se najbolji rad 1994. zove Forest Gump, s obzirom na to da je ova sveamerička komična drama preotela priznanje razuzdanoj posveti eksploatacionim krimićima. Tarantino je dobio 'utešnu nagradu' za scenario, a još uvek čeka Oskara za neki od svojih filmova. Možda mu se konačno posreći s 'Đangom'?

Miki Rurki

Činilo se neminovnim – miljenik kritike, publike i drugih dodela nagrada bio je Miki Rurki, veliki povratnik u velikoj drami Rvač glumeći u neku ruku samog sebe na način koji je zaslužio Oskara. No je li? Akademija nije mislila tako pa je ponovo nagradila Šona Pena (pet godina ranije već je dobio jednog za Mističnu reku) za ulogu u Milk. Rurki, kao i svi fanovi, nije krio šok i razočaranje na svom licu.

Robert Altman

 

Reditelj s najviše 'praznih' nominacija – sedam puta u trci, nikada pobednik. Altman je bio nominovan za sve od Nešvila i Godsford Parka do MASH i Kratkih rezova, ali tek je 2006. nagrađen s počasnim Oskarom, s obzirom na to da je bilo jasno kako za svog života neće osvojiti niti jedan drugi. Nekoliko meseci nakon preuzimanja Oskara za životno delo, Altman je preminuo.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...