Autoput budućnosti: svetli u mraku

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Autoput, Fluorescentna Boja, Danska, Saobraćajne Nesreće

Da, dobro ste pročitali - autoputevi će umesto standardnih belih traka i linija na kakve smo od početka učestvovanja u saobraćaju navikli, bilo u obliku isprekidanih ili punih, uskoro postati prefarbani novim specijalnim fluorescentnim bojama kojima će se trake i linije označavati.



OK, reklo bi se da to u suštini nije nešto toliko novo, no na autoputu nikad nije imalo primenu do sada, a i dosadašnji pokušaji primene rezultovali su samo polovičnim efektom, obzirom da se uz primenu takve boje za označavanje saobraćajne signalizacije na putevima moralo imati upaljeno svetlo - kako ono rasvetnih tela uz put, tako i ono (tj. ona) na automobilima u saobraćaju.

No, to uskoro sve zajedno odlazi u istoriju, jer revolucionarna je boja upravo u fazi dobijanja dozvola za upotrebu u najsevernim državama Evrope, a kako za sad stvari stoje, neće proći dugo vremena od početka primene nove  fluorescentne boje u Danskoj do primene na svim ostalim podnebljima starog kontinenta.

Danska firma Studio Roosegaarde objavila je da su isprovocirani rezanjem budžeta pre svega manjim naseljima u kojima lokalne samouprave zbog štednje u vremenima recesije preko noći uredno gase saobraćajnu rasvetu, te na taj način štede novac.

Kako kaže saopštenje inovatora koji stoje iza ovog jednostavno fluorescentnog patenta, odnosno predstavnika tehničke službe firme, gospodina pod imenom Peter De Man, "Inicijalno smo se zapitali koliko će više povreda u saobraćaju biti ukoliko se primeni ovakav način označavanja traka, koliko već sad gašenje svetala doprinosi toj brojci, koliko se takvim uredbama zapravo štedi i koliko zapravo uopšte vredi ljudski život?" i nastavlja razmišljanjem "Mi kao umetnici ne slažemo se sa takvim uredbama i ovim smo patentom dobili želju učiniti nešto u pozitivnom smislu." Hvale vredno u svakom slučaju, zar ne?!

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...