I u srbiji dozvoljeno kućno lečenje za obolele od hemofilije

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Hemofilija, Kućno Lečenje, Udruženje Hemofiličara Srbije, Srpska Lekarska Grupa Za Hemofiliju

Republički fond za zdravstveno osiguranje odobrio je kućnu terapiju za osobe obolele od hemofilije. Donošenje ove odluke od velike je važnosti zato što je, pored dovoljne količine leka, lečenje u kućnim uslovima jedini način da se izbegnu trajna oštećenja zglobova zbog kojih mnoge osobe obolele od hemofilije rano postaju invalidi.

Dr Dragana Janić, predsednica Srpske lekarske grupe za hemofiliju izjavila je: „Srpska lekarska grupa za hemofiliju se od osnivanja zalagala da kućno lečenje bude zakonski regulisano i u Srbiji. U tome svakako ne bismo uspeli sami, zbog čega želim da se zahvalim Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja koji su prepoznali važnost kućnog lečenja, Udruženju hemofiličara Srbije za istrajnost u organizovanju mnogobrojnih aktivnosti i predstavnicima medija koji su doprineli tome da tema hemofilije bude vidljivija u javnosti”.

Procedura koja pacijentima omogućava i praktičnu primenu zakona je jednostavna, a detalji se mogu naći na internet prezentaciji Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije - www.rfzo.rs.

Sanja Mirosavljević, portparolka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije dodala je: „Republicki fond za zdravstveno osiguranje je uredio sistem kojim je po prvi put omogućeno kućno lečenje obolelih od hemofilije. Stalno radimo da unapređivanju prava naših osiguranika izjednačavajući ih sa najrazvijenijim evropskim zemljama, gde ovakav način primene lekova predstavlja višegodisnju praksu. Primena lekova za lečenje hemofilije u kućnim uslovima je od izuzetnog značaja za obolele od hemofilije, ne samo zbog komfornije primene leka i poboljšanja kvaliteta života obolelih, već prvenstveno iz medicinskih razloga. Naime, na ovaj način omogućuje se blagovremena primena leka odmah nakon nastanka krvarenja, odnosno u slučaju rizika od krvarenja, čime se izbegavaju moguće komplikacije spontanih krvarenja i postiže najoptimalnije moguće lečenje. Uvođenje ove novine u naš zdravstveni sistem ne bismio mogli realizovati bez prethodne saradnje sa Ministarstvom zdravlja, Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije, Srpskom lekarskom grupom za hemofiliju i Udruženjem hemofiličara Srbije, jer su svi oni prepoznali značaj kućnog lečenja i doprineli, sa aspekta svoje nadležnosti, rešavanju ovog pitanja“.

„Udruženje je učinilo sve kako bi došlo do izmene zakonske regulative, a zatim i do bezbedne i kontrolisane primene lekova i u kućnim uslovima. To će uticati na kvalitetnije medicinsko zbrinjavanje pacijenata čineći im život lagodnijim i dužim. Zahvaljujemo se svima koji su doprineli da se ova zakonska procedura relativno brzo dovrši, da bude primenljiva i da se naš zdravstveni sistem u ovoj oblasti dovede do potrebnog nivoa ”, rekao je Vladimir Ilijin, predsednik Upravnog odbora Udruženja hemofiličara Srbije

 

Zbog čega je kućno lečenje toliko značajno za osobe sa hemofilijom?

Ako je vreme od nastanka krvarenja do primene leka dugo, potrebno je lek primeniti više od jednog puta, a krvarenje ima trajne posledice po funkciju zglobova. To znači da se u nedostatku kućnog lečenja odlaže primena leka, smanjuje njegova efikasnost i povećava mogućnost nastanka komplikacija, a u nekim slučajevima se i život bolesnika dovodi u opasnost.

 

Šta je hemofilija?

Hemofilija je retka bolest - nasledni poremećaj koji dovodi do produženog krvarenja, a manifestuje se spontanim krvarenjima u zglobove, mišiće i unutrašnje organe. Osobe koje boluju od hemofilije krvare duže nego zdrave osobe, jer se u njihovoj krvi ne nalazi dovoljna količina određenog faktora koagulacije (faktor zgrušavanja krvi). U Srbiji oko 500 ljudi boluje od hemofilije.


Autor: Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...