Jabuka - eliksir zdravlja

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Jabuke, Dijeta, Vitamini

Jabuka je voće čija su svojstva i indikacije toliko širokog spektra da praktično pokrivaju cio spektar patologije.

Jabuka sadrži šećere koji ne predstavljaju kontraindikaciju za dijabetičare, zatim sadrži vitamine:A,B1,B2,C i PP, jabučnu kiselinu koja je dragoceni dezinficijens za creva,mineralne soli i oligoelemente: kalcijum, sumpor, bakar, cink, gvožđe... ali pre svega kalijum koji je neophodan za dobro funkcionisanje nervnog sistema i srčanog mišića, pektin koji potpomaže smanjenje holesterola u krvi.



Artritis, reumatizam i bolovi u zglobovima, problemi sa mokrenjem, kamen bubregu: svaki dan piti tečnost koja se dobije ostavljanjem tri fino isečene jabuke u 1 litru kipuće vode.

Gorušica, čir, gastritis, febrilna stanja, rekovalescenti sa stomačnim problemima: izrendati ili izmiksati jabuku i dodati par kapi limuna.

Zatvor ili opstipacija: ujutro, na tašte, pojesti jabuku koja se kuvala 15 minuta u malo vode, pojesti jabuku i popiti tečnost dok je mlaka.

Čaj od jabuke protiv nesanice: kuvati celu jabuku, sa korom i semenkama, u 1 L vode, 45 minuta. Po jednu šolju ove tečnosti koja se čuva u frižideru, piti uveče pred spavanje.

Jabuka može da se koristi za čišćenje organizma, kada dva ili tri dana jedete samo jabuke.

Veoma je bitno da jabuke budu organske zato što se jabuke, na žalost svih nas, tretiraju i do 25 puta hemijskim sredstvima pre nego dođu na trpezu. Ako ipak ne možete naći organski proizvedene jabuke, obavezno oljuštite jabuku pre konzumiranja.


Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...