Najčešće laži za izostanak s posla

Kategorija: Biznis
Tagovi: Izostanak Sa Posla, Bolest, Prehlada, Glavobolja

Stres je sve češći razlog izostanka s radnog mesta, no zbog straha od nadređenih zahtev za slobodni dan obrazlaže se zdravstvenim problemima koji nisu uvek istiniti.

Jedan od pet zaposlenih u Velikoj Britaniji 'prisiljen' je uzeti slobodan dan zbog pritiska i stresa uzrokovanog problemima na poslu.



Stotine hiljada radnika u najrazličitijim sektorima rada lažu da su bolesni ili da trebaju ostati kod kuće kako bi negovali bolesnog člana porodice.

No, u velikom broju slučajeva istina je sasvim drugačija i krije se iza još uvek velikog tabua na radnom mestu zvanog stres. U strahu od nadređenog mnogi se boje istaknuti ga kao bitan faktor koji utiče na smanjenje produktivnosti i volje za radom.

Sedam od deset zaposlenih spremno je o napetim situacijama razgovarati sa svojim šefom, no jedna trećina njih očekuje da nadređeni napravi prvi korak i započne rešavanje stresne situacije koje ograničavaju posvećenost poslu i radnu produktivnost.

Proporcionalno dužini stresnog perioda pada moral i raste neproduktivnost kao i broj slobodnih dana.

Ono što preporučaju psiholozi koji se bave proučavanjem međuljudskih odnosa na radnom mestu jeste otvorena komunikacija između nadređenih i zaposlenih koja će na vreme sprečiti eskalaciju napetosti i tako održati zadovoljstvo radnika neophodno za njihovu radnu produktivnost.

Top 5 najčešćih laži za izostanak s posla


- bol u stomaku - 36 odsto
- prehlada - 13 posto
- glavobolja - 12 posto
- poseta doktoru - 6 posto
- bol u kičmi - 5 posto

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...