Odobren lek za prevenciju hiv-a

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Hiv, Aids, Lek, Sida, Fda, Truvade

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu prvog leka za koji je utvrđeno da smanjuje rizik od infekcije virusom HIV, čime je postavljen kamen temeljac u tridesetogodišnjoj borbi protiv izazivača side. 

FDA je odobrila lek "truvada", proizvođača "Džilijad sajensiz" (Gilead Sciences) kao preventivnu meru za ljude koji su pod visokim rizikom da putem seksualnog odnosa unesu u ogranizam HIV, poput onih koji imaju partnere inficirane tim virusom.

Aktivisti za javno zdravlje smatraju da bi novi lek mogao da uspori širenje HIV-a, kojim se godišnje u SAD inficira 50.000 ljudi.

Procenjuje se da u SAD ima 1,2 miliona ljudi sa HIV-om, koji se razvija u sidu, ukoliko se ne leči antivirusnim lekovima.

Istraživanja koja su počela 2010. godine pokazala su da bi ovaj lek mogao da bude odlična preventiva, jer njegovo svakodnevno uzimanje smanjuje rizik od infekcije kod zdravih gejeva i biseksualaca za 42 odsto.

Jedna prošlogodišnja studija pokazala je da "truvada" smanjuje rizik od infekcije za čak 75 odsto kod heteroseksualnih parova, gde je jedan partner inficiran HIV-om, a drugi nije.

Neke medicinske institucije, poput Fondacije za zdravstvenu negu obolelih od side, smatraju da je odobravanje novog leka loše, jer ljudima može dati lažan osećaj sigurnosti i smanjiti upotrebu kondoma, koji su, prema njihovim rečima, najpouzdanija preventivna zaštita od HIV-a.

Naučnici FDA, međutim, veruju da korišćenje "Truvade" neće smanjiti upotrebu kondoma.

"Ono što smo utvrdili je da se korišćenje kondoma povećalo vremenom, a seksualno prenosive infekcije su ostale na istom nivou, ili su se smanjile. Tako da, u suštini, nemamo nijedan jak dokaz da se kondomi ne koriste ili da se manje upotrebljavaju", ocenila je direktorka FDA za antiviruse, Debra Bernkrant.

 

(Beta-AP)  

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...