Pet najranjivijih onlajn aplikacija

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Aplikacije, Kaspersky, Sigurnost, Napad

Ruski proizvođač antivirusnih softvera Kaspersky Lab otkrio je pet osnovnih tipova ranjivosti aplikacija koje su ranjive zbog sigurnosnih propusta. 

Prema podacima kvartalnog izveštaja o zlonamernim napadima u 2012. godini, ranjivost programa Java je korišćena za više od polovine napada.



Napadi preko programa AR (Adobe Reader) na drugom su mestu i oni čine četvrtinu svih napada. Većina internet napada se, kako je objavljeno, dešava zbog sigurnosnih propusta.

Ti napadi zavise od ranjivosti popularnih aplikacija i prodiru u kompjuter ciljajući na operativne sisteme, pretraživače, Office pakete i muzičke plejere.Poslednjih nekoliko godina, sajber kriminalci su neprestano tragali za greškama u programu Flash Player. Prema podacima nove cloud tehnologije, u trećem kvartalu 2012. među top deset ranjivosti jesu i dva ulaza za Adobe Flash.

Uređaji koji rade pod operativnim sistemom Android, takođe su vrlo ranjivi i često nemaju adekvatnu zaštitu, iako je ona u mnogim slučajevima besplatna. Android napadi su uglavnom usmereni na uređaje koji imaju rutovan ili “otključan” softver, kako bi omogućili bilo kojem softveru – ispravnom ili lažnom – potpuni pristup memoriji i performansama telefona ili tableta. 

Sajber kriminalci prvenstveno ciljaju na elektronske račune ili poverljive podatke korisnika, nadajući se da će uspeti da tu informaciju zamene u keš. Oni se služe svim dostupnim metodama da bi ubacili virus u računar korisnika, a sigurnosni propustii su jedni od najpopularnijih metoda.

Korisnicima se savetuje da redovno ažuriraju instalirane softvere i da koriste modernu antivirus zaštitu.


Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...