Posledice klima-uređaja: bole zglobovi, curi nos, srce brže lupa

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Klima Uređaj, Astma, Klima, Automobil

Ako je kvalitetan i redovno održavan, klima-uređaj spašava od nepodnošljivih vrućina, pročišćava vazduh, smanjuje vlažnost i uklanja neugodne mirise.

Ali ima i opasnosti, koje najčešće proizilaze iz neracionalnog podešavanja temperature i nepravilnog održavanja.



Razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne bi smela biti viša od pet stepeni Celzijusovih, a klima-uređaj trebalo bi čistiti i dezinfikovati barem dva puta godišnje.

Neočišćen klima-uređaj podstiče napad astme

U neodržavanim klima-uređajima mogu se nakupljati gljivice, prašina, životinjske i biljne prljavštine (dlake, grinje) kao i različiti hemijski spojevi, a sve to može štetiti osobama koje pate od alergija i podstaći napade astme.

Decu držite dalje

Posebno je važno pripaziti na temperaturu klima-uređaja u prostorijama u kojima najčešće borave deca. Ako prejako duva ili je prehladno, deca mogu "zaraditi" upalu uha.

Bole zglobovi, curi nos, srce brže lupa

Razlike u temperaturi više od osam stepeni opterećuju krvotok. Srce brže pumpa jer se kapilari ne mogu tako brzo širiti i skupljati. Zbog toga se može pogoršati stanje srčanih bolesnika, ali čak i mladi, zdravi ljudi mogu osetiti bol u grudima. Ali, najčešće reakcije na neprirodnu hladnoću klimatizovanih prostorija su curenje nosa, šmrkanje, kašalj. Ako vas pak muče hronični bolovi u kostima i zglobovima, boravak u klimatizovanim prostorima može pogoršati tegobe.

Suv vazduh iz klima-uređaja šteti koži i isušuje je. Zbog suhog klimatizovanog vazduha koža gubi vlagu, a to pogoršava stanje obolelih od ekcema i drugih kožnih bolesti.

Oprezno s klimom u automobilu

Temperaturu u automobilu treba snižavati postepeno, naročito ako je dugo bio izložen suncu. Pre kretanja prozračite ga otvaranjem vrata, a poslednjih 15-tak minuta vožnje isključite klima-uređaj kako biste se nakon izlaska iz vozila lakše prilagodili spoljnoj temperaturi.


Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...