Aerobne vežbe su najbolje za mršavljenje?

Kategorija: Sport
Tagovi: Vežbanje, Dijeta, Mršavljenje, Aerobik

Ako želite da sagorite masti i izgubiti kilograme, aerobne vežbe su bolje od vežbi snage, tvrde naučnici.

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of Applied Phisiologi, je uporedilo efekat vežbi snage i aerobnih vežbi. U istraživanju je učestvovalo 234 muškaraca i žena te su svi bili gojazni. Istraživanje je trajalo 8 meseci. Učesnici su bili podeljenja u grupe. Jedna grupa je vežbala vežbe snage i aerobne vežbe, a druga samo aerobne vežbe.

Nakon 8 meseci tek njih 119 nije odustalo od programa vežbanja. Oni koji su radili aerobne vežbe u proseku su izgubili 1.7kg, a oni koji su vežbali i vežbe snage i aerobne vežbe su u proseku izgubili 1.6kg.

I ako gubitak kilograma nije bio značajan, gubitak centimetara jeste. Naime, ukupan gubitak centimetara oko struka kod muškaraca je bio 100, a kod žena preko 90.

Ako je smanjenje procenta masti u telu vaš cilj, stručnjaci preporučuju aerobne vežbe. Sa druge strane, ako želite da vežbate određene delove tela da ih oblikujete ili učvrstite, stručnjaci preporučuju vežbe snage.

Vežbe snage su odlčne i za povećanje mišićne mase, koja se gubi starenjem, stoga je grupa koja je radila kombinovane vežbe izgubila i manje kilograma. Naime, mišići su teži od masti. Ako radite kombinovani trening istovremeno ćete gubiti mast, a povećavati procenat mišićnog tkiva.

"Ne pokušavamo ljude podstaći da ne vežbaju vežbe otpora ", izjavio je autor istraživanja prof. Leslie Villis te je dodao kako "sve zavisi od osobe do osobe te svima savetujem da se posavetuju sa stručnjakom, naročito ako su gojazni imaju problema sa zdravljem kardiovaskularnog sistema"

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...