Fantastični rekorder

Kategorija: Sport
Tagovi: Rodžer Federer, Roger Federer, Rekord, Pit Sampras, Pete Sampras, Atp, Atp Lista

Švajcarac Rodžer Federer i zvanično je oborio rekord Pita Samprasa po broju provedenih nedelja na čelu ATP liste. Federer je nakon sedmog trijumfa na Vimbldonu posle više od dve godine ponovo došao do prve pozicije ATP liste, čime je izjednačio rekord od 286. nedelja na vrhu legendarnog Amerikanca. S obzirom da se prošle nedelje ništa značajnije nije dogodilo u samom vrhu, Federer je ostao na poziciji broj jedan i došao do 287. nedelje, a samim tim i novog rekorda u karijeri. 



Federer zauzima prvo mesto po broju osvojenih Gren Slem titula (17), gde je takođe "smenio" Samprasa koji ima 14 trofeja sa najvećih svetskih turnira. Interesantno je da je Federer svoju prvu Gren Slem titulu osvojio 2003. godine na Vimbldonu, a da je ostalih 16 trofeja osvojio na naredna 36 Gren Slem turnira. S druge strane Pit Sampras je prvi trofej osvojio 1990. godine na "US Open-u", a do poslednjeg, na istom turniru 12 godina kasnije, je odigrao još 47 Gren Slem turnira. 

Rodžer Federer je i prvi po broju uzastopno osvojenih titula na "US Open-u" u "Open Eri". On je u Njujorku vezao pet trijumfa od 2004. do 2008. godine

Švajcarac je jedini teniser koji se može pohvaliti sa pet uzastopno osvojenih titula na dva Gren Slem turnira (Vimbldon i "US Open"), a jedini je i sa četiri trijumfa na tri različita Gren Slem turnira s obzirom da je u Melburnu pehar podizao četiri puta.  Jedini je teniser koji je u tri navrata osvajao tri Gren Slem titule u jednoj godini. 

I tako dalje...

 

Autor: http://tenissrbija.blogspot.com

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...