Hrana za bolje raspoloženje

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Serotinin, Raspoloženje, Hormon, Hormoni, Ugljeni Hidrati

Otkrićemo vam "tajnu serotonina" - evo koje će vam namirnice garantovano popraviti raspoloženje. 

Serotonin je hormon "odgovoran" za naš osećaj blagostanja i sreće. Variranje nivoa ovog hormona negativno se odražava na raspoloženje, cikluse spavanja i sposobnost učenja. Ovaj problem može se rešiti lekovima, ali i izbalansiranom ishranom.



Ne potcenjujte značaj ugljenih hidrata. Ljudi često zanemaruju vrednost ugljenih hidrata jer ih automatski povezuju sa gojenjem. Ali, ugljeni hidrati zapravo su veoma korisni i neophodni za pravilno funkcionisanje organizma, a brojne studije dokazale su da pozitivno utiču i na raspoloženje.

Ugljeni hidrati, zahvaljujući prisustvu serotonina, ne samo da će vam utoliti glad, već će povećati i nivo serotonina u telu, pa ćete se odmah odobrovoljiti, osećajući se zdravije i srećnije.

Dobar izvor ugljenih hidrata su mleko, švajcarski sir, čedar, hleb i testenine. Naravno, ne treba da se "davite" u hlebu jer ćete ubrzo postati srećni i debeljuškasti, ali nemojte ga ni potpuno izbaciti iz ishrane.

Voće je takođe veoma važno za postizanje dobrog raspoloženja. Ne samo da je ukusno i bogato važnim nutrijentima, vitaminima i mineralima, već mnoge vrste voća podižu i nivo serotonina. Osim toga, neke voćke regulišu i nivo melatonina, hormona ključnog za dobar san, a poznato je da su problemi sa spavanjem čest izvor depresivnih stanja.

Na "proizvodnju" serotonina direktno utiču šljive, ananas, banane i višnje.

Što se drugih namirnica tiče, lekari preporučuju da se ćuretina nađe na jelovniku barem jednom nedeljno. Ćureće meso je ukusno i zdravo, puno vitamina i hranljivih sastojaka, a dobrom raspoloženju doprinosi visok nivo triptofana koji sadrži. U čemu je štos? Triptofan se, kada stigne do mozga pretvara u, pogađate, serotonin.

Dobar izvor serotonina, a samim tim i dobrog raspoloženja, su i jaja, govedina i riba, prenosi potral "Šajn".

Potrudite se malo, pronađite interesantne recepte za čiju su pripremu potrebne ove namirnice, uživajte u zdravom načinu života i budite dobro raspoloženi.

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...