Javni dug srbije 55,4 odsto bdp-a

Kategorija: Biznis
Tagovi: Uprava Za Javni Dug, Javni Dug Srbije, Bdp, Hartije Od Vrednosti, Dinari

Javni dug Srbije na kraju septembra 2012. godine iznosio je 15,85 milijardi evra, što je bilo 55,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, objavila je Uprava za javni dug.

Na kraju avgusta javni dug iznosio je 15,47 milijardi evra, objavljeno je na sajtu uprave.

Kako je navedeno, povećanje iznosa javnog duga izraženog u evrima je posledica promene metodologije obračuna javnog duga, odnosno vraćanja na pravilo da se diskontne hartije od vrednosti u stanju javnog duga vode po nominalnoj vrednosti, što je uvećalo iznos duga za 382,76 miliona evra.



Stanje javnog duga na kraju septembra u dinarima iznosilo je 1.823,53 milijardi, dok je na kraju avgusta javni dug iznosio 1.832,38 milijarde dinara.

Smanjenje iznosa javnog duga izraženog u dinarima je posledica jačanja kursa dinara u odnosu na evro i dolar. Kurs dinara za jedan evro je iznosio 118,45 na kraju avgusta, odnosno 115,03 na kraju septembra, dok je kurs dinara za jedan američki dolar iznosio 94,74 na kraju avgusta, odnosno 88,94 na kraju septembra.

Tokom septembra izvršeno je zaduživanje kroz hartije od vrednosti denominovane u dinarima u iznosu od 29,79 milijardi dinara i denominovane u evrima u iznosu od 42,21 miliona evra.

U septembru, po osnovu dinarskih hartija od vrednosti plaćene su obaveze u iznosu od 28,1 milijardu dinara.

Druge najznačajnije stavke u servisiranju javnog duga su bila plaćanja obaveza prema Pariskom klubu poverilaca u iznosu od 56,2 miliona evra, po osnovu drugog kupona za emitovane evroobveznice u iznosu od 29,2 miliona evra, prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj u iznosu od 15,4 miliona evra, kao i obaveze prema Vladi Ruske Federacije u iznosu od 5,4 miliona evra.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...