Kako nas trgovci špijuniraju u svojim prodavnicama

Kategorija: Nauka i tehnologija
Tagovi: Trgovina, Mobilni Telefoni, Kartice Lojalnosti, Platne Kartice, Detektori Pokreta

U doba pametnih telefona i kupovine preko interneta, firmama je postalo lakše nego ikad pratiti potrošače na kojima zarađuju. Možete biti sigurni da vas trgovci prate i svoju ponudu prilagođavaju kako biste što više potrošili.

Trgovci primenjuju raznovrsne taktike, poput uređaja za prepoznavanje lica i uređaja za praćenje signala na mobilnim telefonima, kako bi prikupili što više podataka o tome koje proizvode trebaju prodavati i na koji način to trebaju činiti kako bi što više zaradili.

 

‘Tragači’

Jedan od načina na koji trgovci prikupljaju informacije o svojim kupcima su takozvani ‘tragači’. To su osobe, najčešće antropolozi, koje trgovci angažuju da analiziraju ponašanje kupaca. ‘Tragači’ šetaju po trgovinama i pretvaraju se da kupuju dok ustvari posmatraju druge osobe po trgovini.

 

Signal mobilnog telefona

Trgovci imaju i uređaje koji prate signal vašeg mobilnog telefona te na taj način mogu kad god požele da vide koje ste sve trgovine posetili i gde ste se najduže zadržali. Takva tehnologija prisutna je širom Evrope, Amerike i Australije.

 

Kartice za bodove

Gotovo svi trgovci u današnje vreme imaju kartice za bodove, te redovne kupce nagrađuju dodatnim popustima. No iste kartice trgovcima donose višestruku korist jer na taj način otkrivaju potrošačke navike svakog kupca. Tako promotivne akcije donose puno više uspeha i donose veću zaradu. Kreditne kartice iskorištavaju se na isti način.

 

Aplikacije za mobilne telefone

Sve su popularnije aplikacije za kupce koje potrošače vode po trgovini do traženog artikla. Jednako kao i u prethodnim primerima, ovo je samo još jedan od načina na koji trgovci znaju što kupujete u njihovim trgovinama.

 

Detektori pokreta

Pomoću detektora pokreta trgovci u svakom trenutku mogu znati kroz koji deo trgovine prolazi najviše potrošača, te upravo na tom mestu mogu postaviti proizvode koje žele prodati.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...