Niskokalorična ishrana čuva zdravlje, ali...

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Niskokalorična, Ishrana, Hrana

 ... ne produžava život, pokazalo je jedno dugogodišnje američko istraživanje na rezus majmunima. 

Rezus majmuni su izabrani za ovu studiju jer, kao i ljudi, spadaju u primate koji dugo žive - u ropstvu mogu da požive i do 40 godina.



Studija na Nacionalnom institutu za starenje u Merilendu potrajala je 23 godine. Tokom nje je jedna grupa majmuna imala ishranu sa trideset odsto manje kalorija od kontrolne grupe, koja se hranila normalno. Tokom esperimenta majmuni iz obe grupe dobijali su vitaminske i mineralne dijetetske dodatke.

Majmuni iz obe grupe su u proseku živeli duže i bili teži nego pripadnici njihove vrste u prirodi.

Utvrđeno je da su majmuni na restriktivnoj ishrani manje obolevali od šećerne bolesti, kardiovaskularnih oboljenja i raka nego jedinke iz kontrolne grupe. Te prednosti, međutim, nisu dovele i do dužeg životnog veka, za šta još nema objašnjenja.

Ovaj nalaz kao da je u kontradikciji sa nalazima jedne druge američke studije, koja još uvek traje u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Viskonsinu (WNPRC). Tamo se pokazali da rezus majmuni koji se restriktivno hrane žive duže.

Neki stručnjaci smatraju da je ta kontradikcija samo prividna. Naime, rezus majmuni iz kontrolne grupe u WNPRC-u imaju slobodan pristup hrani pa tako mogu i da se prejedaju, dok su majmuni iz kontrolne grupe iz merilendskog istraživanja imali ograničen pristup hrani, odnosno dobijali su neke normalne obroke.

Osim toga, majmuni iz kontrolne grupe u WNPRC-a nisu dobijali dopunske vitamine i minerale.

Te razlike su odgovorne za nalaz iz studije u WNPRC-u da restriktivna ishrana rezus majmuna ne samo da poboljšava njihovo zdravlje, nego im i prudužava život.

Mondo.rs, Tanjug

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...