Saveti za male kućne popravke

Kategorija: Glavna
Tagovi: Sredjivanje Zidova, Uradi Sam

Svako ko ima malo više slobodnog vremena, može da osnovne popravke po kući uradi bez pomoći majstora ukoliko ima volje. Ulaganje u kvalitetan alat je mnogo isplatljivije nego plaćanje majstora, pogotovu što je mnogo "priučenih" majstora "koji sve znaju" i vrlo je teško naći pravog. Šta je to što možemo sami a mislimo da ne umemo ili nemamo hrabrosti da uradimo?

- krečenje

- gletovanje

- osnovne popravke zidova lepkom za pločice i stiroporom

- zamena slavina

- sredjivanje stolarije brusnim kitom

Dovoljno je samo imati volje da bi se posao uspešno obavio, vreme se može naći uvek i to nije izgovor. Ukratko ćemo se zadržati oko svake stavke i objasniti osnovne zamke ili greške koje možete jednostavno izbeći.

Prva faza, što se zidova tiče, pre svakog krečenja proverite malom špaklom da li je zid kompaktan tj da li se ljušti ili možda otpada malter. Blago predjite špaklom po zidu i svaku neravninu vrhom špakle izčačkajte. Naravno nameštaj i pod, zakrijte od prašine pre svakog rada i problema neće biti.

Koje su prednosti takvog rada? Verujte uradićete mnogo kvalitetnije nego majstor jer radite za sebe, tačno je trebaće vam mnogo više vremena ali užitak posle dobro završenog posla je nezamenljiv.

Druga faza, rupe u zidovima do oko 2mm u dubini možete poputini i glet masom, ali u dva premaza, sve dublje rupe popunjavate lepkom za pločice pa tek kad se on osuši, prelazite glet masom u tankom sloju. Ekstremno velike rupe u zidovima veće od 8 mm u dubinu se popunjavaju dodavanjem stiropora u šupljine zidova uz lepljenje lepkom za pločice

Treća faza, Šmirglanje neravnina sitnom šmirglom, kada jednom izravnamo zidove kako treba, svako sledeće krečenje je lakoća tj odmah pralazimo na četvrtu fazu

Krečenje, vrlo je bitno uzeti kvalitetne valjke i četke kao i odgovarajuću farmu, u tome će vam pomoći prodavci u farbarama, savet je da ne štedite na materijalu višestruko će vam se isplatiti kasnije.

Napomena, izmedju svake faze je razmak od 24h kako bi se farma odnosno premazi dobro osušili, naravno uzeti u obzir i spoljašnju temperaturu kao faktor, tj za 4 faze su vam potreba 4 dana i svaki majstor koji to ubrzava je loš majstor.

Što se gletovanja tiče, glet masa se po pravilu pravi da bude kompaktna smesa,bez grudvica da se lako razvlači i verujte uz malo vežbe činićete čuda sa velikom gletericom.

 

Popravke slavina

Što se tiče popravki slavina, uglavnom postoje modeli sa gumicama, nautilus slavine i jednoručne slavine kojih u posledje vreme ima sve više i čija popravka uglavnom se svodi na zamenu cele slavine.

Zatvorite glavni ventil pre svakih radova ili bar dovod vode do te slavine koju popravljate. Sve što vam je potrebno od alata je francuski ključ koji kad jednom nabavite koristićete zauvek, malo kučine ili silikonske trake koja ima istu funkciju, obmotate na isto ono mesto gde je pre toga skinete staru kučinu ili traku.

Zamena nautilus slavine se svodi na zamenu celog uloška što je izuzetno lako a ceo uložak možete nabaviti za 150 dinara što je smešna cena u odnosu na dolazak majstora.

Zamena jednoručnih slavina je izuzetno jednostavna uz pomoć malo snage i francuskog ključa se iz zida odsrafi slavina, ociste fizičke nečistoće ombota silikonska traka oko navoja i zaštafi nazad.

 

Sredjivanje stolarije brusnim kitom

 

Brusni kit je smesa koju kupujete gotovu i odmah se može koristiti. Uz pomoć špakle nanesete kit na oštećene i prehodno očišćene površine. Nakon sušenja nanosimo farmu u nekoliko sloja u zavisnosti od potrebe.

Nadamo se da će vam ovi mali saveti pomoći.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar