Najpopularniji kanjoni za canyoning na balkanu

Kategorija: putovanja
Tagovi: Rafting, Kanjoning, Priroda, Kampovanje

Balkan je veoma specifična oblast sveta. Spoj prirodnih odlika i kulturnih uticaja, a potom i produkata tih kultura u vidu znamenitosti, na ovim prostorima je neprocenjiv. Mnogi imaju bogatu unikatnu kulturu, ali retko gde su se kulture, istorije i stilovi toliko puta menjali kao ovde.

Slična stvar je i sa prirodnim karakteristikama, pošto je Balkan nekada davno bio veoma trusno područje.

Sve to je uslovilo toliko „naboravanje“ reljefa i formiranje tolikog broja planina. Logično je za očekivati da su mnoge od ovih planina danas najpopularnija skijališta i odmorišta za brojne turiste sa Balkana.

Ipak, još jedna je velika prednost našeg podneblja jeste bogata flora i fauna kao i geološke formacije poput brojnih kanjona, klisura i dolina reka.

Balkan obiluje kanjonima koji su oduvek bili specifični i zanimljivi avanturistima širom Balkana, Evrope pa i sveta!

U tom duhu, razvio se i ekstremni sport, ili možda bolje rečeno disciplina, kanjoning. Kada se kaže osvajanje dubina površine naše zemlje, automatski se može pomisliti na spuštanje alpinista niz određene litice. Ipak, kanjoning nije isto što i alpinizam.

Ideja je slična ali cilj drugačiji. Pored osvajanja dubina tu je i kao najvažniji faktor – zabava!

U tom duhu pogledajte koji kanjoni na Balkanu su najpopularniji kanjoni za kanjoning.

Kanjon Nevidio (Crna Gora) – definitivno najpopularniji kanjon na Balkanu kada je ekstremno uživanje i kanjoning u pitanju, jeste canyon Nevidio u Crnoj Gori.

Zamislite samo kanjon koji je među poslednjim otkrivenim kanjonima u Evropi zbog svoje kompleksnosti, danas postao jedan od najpopularnijih kanjona za kanjoning na Balkanu.

Vremenom su ga profesionalci sve uspešnije savladavali, te su ga danas učinili pogodnim čak i za osobe koje se po prvi put upućuju na kanjoning.

Ovaj kanjon, kroz koji protiče reka Sušica je fantastično mesto da otkrijete čari Zemlje iz nekog drugačijeg ugla.

U jednom svom delu, kanjon Nevidio je širok jedva 60ak cm, pa možete zamisliti samo koliko je interesantno provlačiti se, spuštati niz prirodne tobogane i skakti sa stena u vodu upravo ovde? Isprobajte kanjoning u Crnoj Gori uz Tarasport.

Kanjon Hrčavka (Bosna i Hercegovina) – Ako smo maločas rekli da je kanjon Nevidio jedan od poslednje otkrivenih kanjona, e pa Hrčavka je još mlađa.

On je za komercijalne potrebe otvoren tek pre 2 godine. U svakom slučaju, u pitanju je još jedan kanjon koji se nalazi nedaleko od granice Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Kada je u pitanju kompleksnost kanjona Hrčavka, ona je na visokom nivou, pa budite spremni da se pošteno pomučite i možda je bolje odabrati neki drugi kanjon ako nemate iskustva jer njegov divlji karakter nije baš naklonjen kompletnim početnicima.

Kanjoni valjevskih planina (Srbija) – kada je u pitanju kanjoning u Srbiji, postoje brojna mesta, ipak kao sve popularniji se izdvoji kanjoning Valjevskih planina.

Ovde je kanjoning turizam u razvoju, i sve brže raste a lepota vodopada koji se ovde nalaze su dovoljni da se odlučite baš za njih.

Kanjon Sušec (Slovenija) – kada su u pitanju kanjoni u Sloveniji, sama činjenica da se sve do duboko u teritoriju Slovenije prostiru Alpi, dovoljno govori o reljefu Slovenije i onome što tamo možete očekivati.

Pored toga što poseduje fantastično jezero Bled, koje spada u najlepša jezera u Evropi, imate i mogućnost da odete na kanjoning u kanjon Sušec. Mnogi ga hvale, mi nismo imali priliku da isprobamo, ali definitivno ga smatraju jednim od najboljih. Ne ustručavajte se da nam javite kako je bilo.

Cetina kanjon (Hrvatska) – jedan od najpopularnijih kanjona koje poseduje Hrvatska, pogotovo za ekstremne sportove poput kanjoninga, jeste kanjon Cetina. Nalazi se u Dalmaciji, nešto jugo-istočnije u odnosu na Split. Kanjoning se obično odvija nekoliko sati, a imate priliku da istražujete vodopade i interesantne stene Dalmacije. Ako ste zaljubljenik u ekstremne sportove, ovo je takođe dobra lokacija za vas, pogotovo što na kanjoning možete otići i tokom svog letovanja. Zašto ne zameniti malo morsku vodu za svežu rečnu i istraživanje kanjona. Uživajte i srećan put!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Vremenko
Uživaj dok ima