"Šta tvoju kafanu čini posebnim?"

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kafane, Muzika, Beograd, Provod

Ukoliko se bavite ugostiteljstvom ili planirate da uđete u tu avanturu, imajte spreman odgovor na pitanje koje će vam često postavljati:

 

 "Šta tvoju kafanu čini posebnim?"

 

A onda, da se ne mučite i svima odgovarate - neka naziv kafane ili restorana bude ono koje će dati odgovor.

 

Restoraterstvo je velika i rasprostranjena delatnost i pod stalnim je uticajem opšteg društvenog razvoja. Tako postoje tipizacije i specijalizacije restorana koji se odnose na vrstu njihove ponude ili na tržišnu nišu kojoj su okrenuti. Zato, pre no krenete u odabir imena, odaberite tip i specijalnost restorana i stvorite atmosferu u kojoj ćete biti svoji, jedinstveni i drugačiji. Neka vam dobar odabir imena donese dobar glas i odličnu zaradu.

 

Izbor kuhinje


Uspeh restorana počinje sa ukusnom hranom. Specijalnim vas čini hrana koju služite. A hrana bi trebala biti: sjajnog ukusa, odlično spremljena, sveža, a vešto kuhinjsko osoblje spremno da pravi "repete" kad god zatreba. Sastojci specijaliteta kog spremate u vašoj kafani ili restoranu morali bi biti lako dostupni, po razumnoj ceni i od pouzdanih dobavljača. Uvek prvo isprobajte recepte pre nego iznesete jelo pred goste.

 

 Izračunajte troškove pripreme kako bi odredili profitabilnu prodajnu cenu obroka. Jedinstveni kulinarski potpis ne mora biti ograničen na nekoliko jela: vaša specijalnost može biti neki poseban način pripreme hrane – recimo da neka jela sa menija sadrže lokalne ili sezonske namirnice ili služite najsvežije plodove mora u gradu.

 

 Smislite jedinstvenu foru koja podseća na tradicionalne ideje ili spojite različite stilove - 2013. godine je trend bio azijsko-američka kombinacija hrane, pa gde ćete čudnije, a uspešnije kombinacije!

 

Istražite retro specijalitete: od fondua (klasičan fondue sastoji se od najmanje dve vrste sira koje se na laganoj temperaturi otapaju u vinu, a poslužuje se direktno iz posude caquelon) do meksičkih specijaliteta iz doba Asteka.

 

Raspitajte se o trenutnim "apetitima" i budućim željama gostiju.

 

Male zamke


Neviđeni recept za testo, tajni začin koji koristi vaša mama, nisu više garancija je da ćete napraviti najbolju pizzu na svetu. Proverite zasićenost tržišta. U vašem kraju možda ima već dovoljno pizza restorančića. Možda ima i nekoliko ribljih restorana ili snack barova.

 

Smislite drugačiji način rada i posluženja – malene, lepo oblikovane "fast food" zalogajčiće, tipa malenih sendviča, kanapea, fileta ili pilećih štapića i slično.

 

Poštujte standarde kvaliteta u meniju; zadovoljni gosti će, verujte, brzo rastrubiti dobar glas o vama, samo ako im, svaki put kad ručaju kod vas, obezbedite istu ukusnu hranu i ugodno iskustvo.

 

Dobro ime daleko se čuje

 

Ime vaše kafane ili restorana jednostavno mora biti lako za pamćenje. Naziv restorana ili kafane je okvir koncepta vašeg objekta; ono je to koje vama stvara identitet i imidž koji privlači gosta i povećava zaradu. Dobro odabrano ime postaje vaš brend, izraženo je u svakom području poslovanja: od logotipa i menija do kecelja /uniformi konobara i dekora sale za ručavanje.

 

Odražava se na hranu, uslugu i atmosferu koje vas razlikuje od konkurencije.

 

Naziv kafane ili restorana može se odnositi npr. na vrstu hrane koju služite, da sadrži neku frazu: neki geografski pojam, etničku pripadnost, istorijski elemenat, neku reč koja je vama inspirativna i draga (naziv omiljene pesme, filma). Neki restorani imenu dodaju i detaljnije određenje: "grill", "café", "steakhouse" ili drugi identifikator.

 

Ne komplikujte previše.  Odaberite jednostavnu reč, laku za izgovor, reč koja će zvučati atraktivno kad se izgovori. Restoran pod nazivom "Taste of Greece", na primer, osigurava sto postotni povoljan utisak.

 

Nemojte zbuniti gosta nazivajući kineski restoran Carmelita. Izbegavajte nazive velikih korporacija, firmi koje su već brend (pa tako zaštićeni zakonom).

 

 To vam može uzrokovati pravne komplikacije, čak i ako je vaša kafana ili restoran daleko u planini ili na periferiji malog grada. Internet je korisna alatka i tamo možete saznati da li neko preduzeće ili koja druga kafana rade pod sličnim ili identičnim imenima.

 

 

Izvor slike: http://www.beogradnocu.com/kafane-u-beogradu/gradska-kafana/.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Vremenko
Uživaj dok ima