Kulinarstvo

Kuvarica sa stavom!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Female, Chef, Clare Smyth, Ireland, Gordon Ramzey, Heston Blumenthal, Kuvarica

Kler Smit je prva žena u Velikoj Britaniji na čelu restorana koji poseduje tri Mišelinove zvezdice.

 

Rođena 1978 godine u Severnoj Irskoj, kao najmlađa od troje dece odrastala je na farmi okružena zelenilom i životinjama.

Sa 15 godina počela je raditi u lokalnom restoranu, leti i tu je počelo njeno interesovanje za kuvanje, do tada je želela biti, lekarka ili advokat.

Sa 16 godina napušta redovno školovanja da bi se posvetila kulinarstvua upisuje Highbury College u Portsmutu, smer ketering.

Za vreme svog „pripravničkogoga staža“ radila je sa slavnim Hestonom Blumentalom. Nakon toga se zapošljava u Londonu, restoranu pod nazivom Michelin House, a posle toga put je vodi do daleke Australije gde radi za firmu koja se bavi keteringom.

 

Nakon povratka u Veliku Britaniju radila je u nekoliko restorana pre nego što se 2002. godine kao mlada dvadesetčetvorogodišnja kuvarica sa već velikim iskustvom zaposlila kod Gordona Remzija.

I za nju su kao i za Anđelu Hartnet predviđali da neće izdržati niti sedam dana u kuhinji prepunoj testosterona. Iako je nekad kući sa posla odlazila u suzama „muški“ je podnela sve opekotine i posekotine i nije pokazivala ženske slabosti. Otkaz je dala kada je manje iskusni kuvar unapređen pre nje.

 

Remzi je tada šalje u restoran u Kaliforniju da stiče iskustvo. 2007. godine dobija mesto glavnog chefa, postavši tako prva kuvarica Velike Britanije na čelu restorana sa tri Mišelinove zvezdice.

Godinu dana se „odmarala“ od Remzija radeći kao privatni chef u Monaku, a kasnije preuzela je vođstvo restorana od istog onog chefa Simona Zanonija koji nije heo da joj da unapređenje.

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!