Kulinarstvo

Uštedite vreme i novac zamrzavanjem namirnica i gotovih obroka

Kategorija: Glavna
Tagovi: Frozen, Meal, Easy, Advice, Zamrznuta, Jela, Saveti, Lako

Stalno ponavljamo kako nas današnji način života „melje“, vremena, a i sredstava za pripremanje obilnih, hranjivih i zdravih obroka je sve manje.

Donosimo vam listu namirnica i obroka, koje možete zamrznuti da biste uštedeli vreme i novac.

Nadamo se da će vam biti od velike pomoći.

Sir

Sir možete zamrznuti u velikim komadima bez da se izmrvi ukaliko ga pre stavljanja u zamrzivač ostavite na sobnoj temperaturi. Ukoliko više volite rendani sir, obavezno dodajte jednu kašiku kukuruznog brašna da se ne bi napravile grudvice.

Palačinke, vafli, prženice

Napravite vikendom više porcije da biste ih mogli odmrzavati tokom sedmice, zamrznite ih na masnom papiru pa pakujte u kesice, po porcijama. Odmrznite ih u mikrotalasnoj rerni ili tosteru.

Voće

Voće obavezno zamrznite na masnom papiru pa potom spremite u kesice da se ne bi zgnječilo.

Banane možete u zamrzivač staviti sa korom, ako vam je jednostavnije.

Ovo voće možete koristiti za deserte ili šejkove.

Riža

Skuhjate rižu, raširite po masnom papiru, zaamrznite i rasporedite u kesice po obrocima.

 

Pite

Pite sa jabukama, višnjama ispecite i zamrznite, možete ih zamrznuti cele ili isečene na parčiće. Odmrznite ih u rerni na oko 200 stepeni oko dva sata.

Nije nam dostupan cele godine, zato ga za vreme sezone možete zamrznuti i to veoma jednostavno bez čišćenja, samo ga stavote u kese pa u zamrzivač.

 

Paradajz

Sveži paradajz iz zamrzivača nije najsretnija opcija, zato vi pre zamrzavanja, sušite paradajz na niskoj temperaturi oko 4-5 sati, dodajte malo bosiljka, belog luka i maslinovog ulja. Ovaj paradajz koristite za soseve ili čili.

Testenina

Kuvanu testeninu jednostavno podelite u porcije i zamrznite, paziteda iz kesica istisnete sav vazduh. Odmrznite ih tako što ćete kesicu držati pod mlazom tople vode nekoliko minuta.

Pesto

Pesto zamrznite u posudicama za led.

 

Pire krompir

Zamrznuti pire krompir možete čuvati u zamrzivaču i do dva meseca.

 

Testo za kekse

Napravite malo više keksića, pa ostatak stavite na masni papir zamrznite i rasporedite u porcije. Kad ih želite peći samo dodajte još jedna-dva minuta na standardno vreme pečenja.

Supe, gulaši, čorbe

Ohlađeno jelo stavite u posude za zamrzivač, nemojte nikada nalevati do vrha posude. Kad se poželite supe noć ranije prebacite posudu iz zamrzivača u frižider i sutradan podgrejte.

 

Bujon

Bujon možete zamrznuti u posude za led ili u kesice. Koristite ga kao začin za supe, rižoto ili podlogu za soseve.

 

 

Sendviči

Puno vremena će vam uštedeti to šeto nećete morati pripremati užinu nego samo iz zamrzivača ubacite sendvič u torbu ili kutiju za užinu. Sve opcije dolaze u obzir za zamrzavanje osim mejoneza, zelene salate ili paradajza.

Čips

Napravite zalihe grickalica, kupite ih na veliko dok su na rasprodaji pa ih zamrznite. Navodno je zamrznuti čips ukusniji od svežeg

 

 

Mleko

U svakom pakovanju mleka je ostavljeno malo mest da bi se moglo zamrzavati. Kad ga želite odmrznuti ostavite na sobnoj temperaturi da se otopi pa dobro promućkajte da budete sigurni da nema komadića leda.

 

Sok

I sok kao i mleko ima mesta za širenje za vreme zamrzavanja, tako da bez problema možete nepraviti zalihe u zamrzivaču ako ih kupite na rasprodaji.

Hleb i peciva

Jednostavno ih spakujte i zamrznite. Ako želite da ih upotrebite ostavite ih preko noći u mikrotalasnoj, ugašneoj, manje će se osušiti nego da ih ostavite na radnoj površini.

 

Krema od maslaca

Bila bi šteta da bacite ostatke od kolača ili torti, jednostavno je zamrznite u kesicama, a kad vam treba ostavite je u frižideru da se odmrzne. Možete je još malo izmiksati.

Paradajz pire

U većini recepata potrebna vam je jedna kašika paradajz pirea. Šta da radite sa ostatkum? Raširite je u tankom sloju ukesice i kad vam zatreba samo odlomite komadić i stavite u jelo.

 

Iseckano povrće

Bez problema možete zamrznuti iseckani luk, papriku ili čili papričice.

 

Testo

Zamrznite razna testa, za hleb, picu, fokače, peciva…

 

Jaja

Ko bi pomislio? Razbijte jaja u kesice i zamrznite ili ih zamrznite u kalupima za kolačiće i mafine.

Ostavite u frižideru da se odmrznu i koristite kao i obično

 

Piletina

Ostatke piletine iseckajte na male komadiće, otkostite i spremite u zamrzivač. Upotrebite u salatama, umacima…

 

Citrusi, korica

Iscedite sok od narandže, limuna, limete i zamrznite u posudama za led, zatim ih izvadite i spakujte u kesice i uvek će te imati sveže ceđene sokove. Ne zaboravite ni koricu, koju ćete oguliti i popakovati u kesice.

 

Začinsko bilje

Sveže biljke stavite u posude za led i zalijte sa malo vode ili bujona. Ovako zamrznuti začini mogu stajati i do godinu dana.

 

Marinirano meso

Stavite meso u kesice i zalijte marinadome. Kad ih odledite biće odmah spremno za pripremu.

 

Musake i složenci

Lazanje, zapečene makarone možete zamrznuti na dva načina

Prvi način je da na dno posude stavite papir za zamrzavanje na njega stavite sve potrebne sastojke, za činite i zamrznete. Kasnije izvadite jelo pomoću papira za zamrzavanje i prepakujete ga. Prije pečenja vratite ga u originalnu posudu i pecite.

Drugi način je da gotovo jelo ohaldite podelite u porcije i zamrznete.

Riblji štapići

Zaboravite na one bezukusne kupovne štapiće. Kupite svežu ribu sameljite, oblikujte, uvaljajte u jaja i hlebne mrvice posložite na tacnu i zamrznite.

 

 

Mleveno meso

Izdinstajte ga pre zamrzavanja i popakujte u kesice odmrznite ga u mikrotalasnoj za 3 minuta začinite i upotrebite po želji.

Brže, jednostavnije i ekonomičnije!

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!