Kulinarstvo

Mogu li omega 3 masne kiseline biti štetne?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Omega-3 Fatty Acids, Health, Omega 6S, Side Efects, Omega 3 Masne Kiseline, Zdravlje, Neželjeni Efekti

 

Mnogo se piše o zdravoj ishrani, sa svih strana nas bombarduju koje su namirnice zdrave, koje nisu… S druge strane retko gde možemo čuti i onu drugu stranu.

 

Može li preterani unos nekih zdravih namirnica da izazove neželjene efekte? Šta ako, recimo unesemo previše omega 3 masnih kiselina za koje nam tvrde da su jako zdrave i da ih što više trebamo unositi u organizam?

Omega 3 masne kiseline nam sprečavaju upale (njima je bogata riba, jaja i organski uzgojeno meso) u organizmu dok ih omega 6 kiseline (dobijamo ih iz ulja, kukuruza i mesa) potiču, trebalo bi naći neki balans i unositi ih ravnomerno.

Dokazano je da ljudi koji jedu više ribe, a manje mesa manje obolevaju od kardiovaskularnih bolesti jer unose više omega 3, a manje omega 6 masnih kiselina.

 

Prekomeran unos omega 3 masnih kiselina može izazvati neželjene posledice. Velike količine ovih kiselina, mogu dovesti do poremećaja krvarenja i pojavljivanja velikih modrica. Drugi problem su toksini koji se mogu akumulirati u ribljem mesu. Ipak bojazni nema ukoliko ne preterujete.

Američka asocijacija za zdravo srce upozorava da se omega 3 masne kiseline unose uglavnom kroz prehranu bez industrijskih suplemenata i da se ne uzimaju dodaci bogati omega 3 kiselinama koji uz to imaju dodatak omega 6 i omega 9 masnih kiselina, omega 6 dobijamo kroz hranu, a omega 9 nam proizvodi sopstveno telo.

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!