Kulinarstvo

Kako to rade italijani

Kategorija: Glavna
Tagovi: Italy, Food, Pasta, Mozzarela, Cheese, Tiramisu, Canoli, Basil, Italija, Testenina, Mocarela, Bosiljak, Pizza

Znate li narod koji više pažnje i ljubavi posvećuje hrani, posebno onoj tradicionalnoj od Italijana? Nama trenutno niko osim njih ne pada na pamet.

 

Italijanska kuhinja  se s punim pravom nalazi pri samom vrhu svetske gastronomije. Zasigurno je jedna od najpopularnijih na celom svetu.

 

Ona je jednostavna, bazira se uglavnom na svežim i lokalnim namirnicama, ukusna je i prosto ne možete da je ne volite. Koliko su  oni smerni u tome da zaštite svoju tradiciju govori i činjenica da su u Torinu meštani hteli zabraniti uzgoj povrća poreklom iz Azije.

 

Italijansku kuhinju je, možda čudno zvuči ovakvom kakava ona danas jeste obliikovalo otkriće Amerike jer su tek tada u njihovu ishranu došli krompir, kukuruz i paradajz, namirnica bez koje je italijanska kuhinja gotovo nezamisliva.

 

 

Sastojci se razlikuju od područja do područja ali ono što ih sve drži na jednom mestu su svakako paste, maslinovo ulje, sirevi i vina.

 

 

Postoje čak i pokrajine čija hrana je pod uticajem mađarske, slovenačke i austrijske kuhinje, a zove se Friuli-Venecia Đulia, a na Siciliji se može još uvek osetiti uticaj starih Grka.

 

Italijansko bogatstvo su rižota, testenine, pizza, ribe, povrće, sirevi, maslinovo ulje, kanoli, Tiramisu, bruskete, raviole, lazanje, Pekorino, Parmezan, Grana Padano, Mocarela, bosiljak...

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!