Kuvar

Čokošljivopita

Kategorija: Glavna
Tagovi: Dezert, Pita, Šljiva, Cokolada

 

Sastojci:
220 g mekog brašna
prstohvat soli
80 g putera
1 jaje
50-60 g prah šećera
1/2 l iseckanih i dobro utapkahin zrelih, mekih šljiva
100 g šećera
1 kesica pudinga od vanile ili 40 g gustina
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

Postupak:
1. Šljive oprati i sa korom iseckati. Koristiti samo mekane šljive i napuniti sud od pola litra, pritiskajući ih da izadje sav vazduh oko voća. Iseckane šljive pomešati sa 100 g šećera, promešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da stoje što duže, a najmanje 3-4 sata, pa umešati puding (gustin).
2. Jaje i prah šećer razmutiti kašičicom. Brašno sipati u vanglu, dodati so, pa hladan, na komadiće iseckan puter. Promešati, pa rukama natrljavati brašno na puter dok se ne dobije mrvičasto testo. Umešati jaje, kratko mesiti da se dobije gusto masno testo. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru bar jedan sat a može i duže.
3. Ohladjeno testo razviti u okruglu koru prečnika oko 30 cm. Koru razviti na masnom papiru zbog lakšeg prebacivanja, a prilikom valjanja koristiti drugi komad masnog papira preko testa, jer se tako neće lepiti za oklagiju.
4. Prebaciti koru u pleh prečnika 25 cm i spustiti ivice, puštajući ih da budu deblje od testa na dnu. Sipati fil. Peći oko 40 minuta na 180°C. Fil treba da se ukuva i zgusne.
5. Čokoladu otopiti na tihoj vatri i dodati dve kašike ulja. Preliti preko još tople pite, kašičicom rasporediti glazuru po celoj površini, pa ceo pleh malo zaljuljati levo-desno da se glazura poravna. Ostaviti da se ceo kolač hladi na sobnoj temperaturi, a posle prebaciti u frižider. Kad se glazura stegne, iseći i poslužiti.


Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!