Kuvar

Torta od cokolade

Kategorija: Glavna
Tagovi: Torte, Cokolada, Slag, Ljiljana1953

 

Torta od cokolade 

Sastojci: 

Za biskvit:

5 jaja, 70 g putra, 180-200 g secera, 140 g mlevenih badema, 100 g mlecne cokolade, 3 kasike soka od pomorandze, 15 g praha od cokolade ili kakaa, 20 g brasna, 5 g praska za pecivo, na vrh noza soli.

(1 velika kasika = 20 g brasna, secera itd.). 

Za fil:

½ l tecnog slaga,  150 g crne cokolade za kuhanje.

 Priprema biskvita:

Zajedno umutiti zumanjke, secer i putar. Belanjke umutiti posebmo sa malo soli. Cokoladu istopiti sa sokom od pomorandze. Zajedno izmesati mlevene bademe, cokoladu u prahu ili kakao, brasno, prasak za pecivo. U zumanjak-masu dodati istopljenu ohladjenu cokoladu i izmesati, zatim naizmenicno dodavati suvu masu (bademe, brasno...) i belanjak, ovo raditi oprezno sa rucnom zicom, ne sa mikserom. Sipati u okrugli pleh od 28 cm oblozen sa papirom za pecenje. Peci na 150 – 180° C oko 30 – 40 minuta (zavisi od rerne).

Ohladjen biskvit prepoloviti i filovati sa jednom polovinom fila od cokolade. Sa drugom polovinom namazati celu tortu i ukrasiti po zelji. Ko voli voce moze da stavi na prvu koru prvo kruske iz konzerve (polovine), pa onda fil od cokolade. 

Fil od cokolade:

Jedan dan pre rastopiti cokoladu u tecnom slagu, ali tako da ne prokuva, slag mora da bude samo toliko topao koliko je potrebeno da se cokolada uz stalno mesanje zicom istopi. Ohladiti i staviti poklopljeno u posudu za mucenje da prenoci u frizideru. Sledeci dan se vrlo lepo umuti. 

Slag sa cokoladom obicno istopim cetvrtkom uvece, u petak pravim biskvit i filujem tortu, tako da imamo tortu preko vikenda. Tortu ukrasiti po zelji. Torta mora da prenoci u frizideru.

 

 

 

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!