Pravoslavlje

Sveti luka

Kategorija: Glavna
Tagovi: Sveti, Luka, Pravoslavlje

Zelim da svima koji slave Svetog Luku,i ovde i u dijaspori, cestitam ovaj veliki praznik i Krsnu Slavu.

         Takodje i onima koji ukazuju cast slavarima koji tog dana slave.

        Tim povodom zelim i ukratko da predstavim ovog zaista velikog Sveca i Jevandjelistu Luku, koji je jos za zivota video Gospoda licem u lice i bio svedok mnogim cudesnim delima Njegovim!

         Sveti Luka se ubraja u 70 Apostola, koji je propovedao Jevandjelje i na nasim prostorima, kao i u Italiji, Dalmaciji,Makedoniji, Grckoj itd.

         Poznat je i po tome sto je sezdesetih godina napisao Jevandjelje ( po Luki ), bavio se filozofijom, medicinom ,a pored Jevandjelja, najznacajnije su  mu tri ikone Presvete Bogorodice , koje je Ona i Sama blagoslovila, pa se On smatra i zacetnikom ikonopisanja.

        Nas Srbe je Presveta Bogorodica udostojila da jednu od tih ikona, Presvetu Bogorodicu Trojerucicu, koja se nalazi na Hilandaru, imamo za spasenje naseg roda.   

        Druga ikona se nalazi u Kijevu, a treca u Grckoj,na Peloponezu.

         Sutra je takodje  i Sveti Petar Cetinjski, Mitropolit Crnogorski, jedan od nasih velikih Svetaca, cije mosti pocivaju u manastiru Cetinjskom.

        Hvala Gospodu Bogu sto nam dade Svetog Savu, a sa Njim i Pravoslavlje, koji nam i uvede Krsnu slavu i Svetitelje koje nasledjujemo od nasih oceva ,duze od osam vekova.

    Molimo se Gospodu da i drugim narodima podari nekog svetitelja koji je kao nas Sveti Sava, kako ne bi lutali  po bespucu i proslavljali svakojake paganske i satanisticke praznike kao sto su razna idolopoklonstva, noc vestica i tako dalje.

Nazalost,mi,Srbi,skloni smo da lako prihvatamo tudje,a odbacujemo nase,tako da se i  kod nas u Srbiji sve vise slavi ovaj satanisticki praznik,Noc vestica.

Zato vas pozivam sve,i u otadzbini,i u dijaspori,da ne odbacujemo Boga i nase lepe praznike.Cuvajmo nasledje nasih oceva,da bi imali sta da predamo nasoj deci.

Neka se mole Bogu za nas svetitelji koje sutra proslavljamo.

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!