Umetnost i kultura

Misteriozni umetnik

Kategorija: Glavna
Tagovi: Slikarstvo, Ulični_Grafiti

 
Iako je engleski umetnik Benksi zaludeo svet, a Bred Pit i Anđelina Džoli za njegove slike daju milione dolara, i dalje niko ne zna ko je on i kako izgleda.

 
Posle višemilionskih zarada na svojim slikama i hiljada tekstova koji su napisani o njemu, jedan od najvećih svetskih umetnika Benksi se pojavljuje kao glavni lik filma „Izlaz kroz prodavnicu poklona", koji ovih dana ima premijeru na Berlinskom festivalu. Naravno da je njegove obožavaoce najviše zanimalo da li će se ovaj umetnik, čiji je identitet i dalje nepoznat, pojaviti na festivalu.



Iz direkcije festivala stiglo je obaveštenje da će Benksi „prisustvovati projekciji, ali ga niko neće videti", čime će biti nastavljena velika misterije koja traje od samog početka karijere ovog engleskog umetnika.



Benksi je počeo kao anonimni crtač uličnih grafita u rodnom Bristolu, ali je svoju ogromnu popularnost stekao subverzivnim akcijama u najpoznatijim svetskim galerijama. Diverzije je započeo u čuvenom Britanskom muzeju, u kojem je okačio svoje platno na kojem se nalazio muškarac u supermarketu, a kustos muzeja čak tri dana nije primetio strano telo među eksponatima, što je izazvalo nezapamćen skandal, a Benksiju, koji se potpisao ispod svog dela, donelo je ogromnu popularnost. Svoje napade na najpoznatije svetske galerije nastavio je upadom u čuveni Luvr, gde je okačio svoju verziju Mona Lize, koja je umesto glave imala čuveni znak smajli. Tokom svih ovih akcija vešto je krio svoj identitet i tajanstvenost je, uz originalnost, doprinela njegovoj ogromnoj popularnosti, kao i visokoj ceni umetničkih dela za koje se otimaju najveće svetske zvezde i milijarderi. Benksijeva kompanija za odnose sa javnošću ne sme da daje nikakve podatke o njemu. Njegov identitet nije otkriven ni 2002. godine, kada je dao intervju BBC-ju. Na razgovor je stigao prerušen, a malobrojni svedoci su ga opisali kao mršavog čoveka prosečne visine.


 
Iz dana u dan se povećavala Benksijeva tajanstvenost, što je sve više podizalo cenu njegovih dela. Tako su lopovi odvalili deo jednog zida u Londonu, na kome se nalazio Benksijev grafit pacova na fudbalskoj lopti, i posle dva dana ga stavili na prodaju na čuvenoj internet stranici „Ibej". Ogromna popularnost i sve veći honorari koje je dobijao za svoje radove nisu odvratili Benksija od njegovih „terorističkih" akcija po svetu. Ove diverzije svakodnevno su punile stranice najpoznatijih svetskih medija. Tako je uspeo da na slonu u zoološkom vrtu ispiše „Čuvar smrdi, hoću napolje". Benksijeve akcije po svetu imale su često politički sadržaj. Tako je u najvećem zabavnom parku Diznilendu postavio repliku zloglasnog zatvora Gvatanamo, sa četrdeset lutaka koje su predstavljale iračke zatvorenike i koje su uspele da se održe u društvu Mikija Mausa, Paje i Šilje čak čitavih 40 minuta. Iz njegove PR agencije stiglo je objašnjenje da je umetnik hteo da skrene pažnju na torturu u ovom zatvoru. Ubrzo je izazvao još jedan skandal, kada je na palestinskoj strani zida, tačnije granici sa Izraelom, naslikao idilične crteže kupanja na plaži. Dok je slikao ovaj rad, na Benksija je nekoliko puta zapucano. Pošto je uspešno izbegao metke, izjavio je da ovaj zid predstavlja poslednje neotkriveno turističko odmaralište na svetu.

Pravu pometnju izazvao je ubacivanjem u prodavnice diskova svojih 500 kopija albuma Paris Hilton. I ova akcija je otkrivena sa zakašnjenjem, a Paris Hilton je bila zahvalna umetniku zbog ove krađe i dodatnog publiciteta.

Onda je usledila Benskijeva prva izložba u Americi, na kojoj je za samo nekoliko dana zaradio pet miliona dolara. Najveće holivudske zvezde stajale su redu da bi kaparisale njegova dela. Kristina Agilera je kupila dva Benksijeva rada, a njegovi najveći obožavaoci Anđelina Džoli i Bred Pit su za ogroman novac postali vlasnici čak osam njegovih dela. Bred Pit je tom prilikom izjavio:

- Obožavam ga. Mislim da je ovaj tip zaista na tragu nečeg velikog. Danas svi žele da budu slavni i neprestano jure da se nađu centru pažnje. Benksi je dostigao slavu, a da niko ne zna ko je on.
 
I na ovoj izložbi je ostao neuhvatljiv za medije, samo je londonskom „Tajmsu" poslao saopštenje u kojem je objasnio zašto je odabrao Holivud kao mesto za svoju izložbu.

- Holivud je grad u kome svoje heroje časte tako što njihova imena napišu na pločnik po kojem hodaju debeli ljudi i pišaju psi.

Ko zna da li će se ikada otkriti pravi identitet čoveka koji zarađuje milione. Verovatno nikada, što će neprekidno podgrevati spekulacije o tome ko je zapravo Benksi.

Autor teksta je B. ROSIĆ

http://www.youtube.com/watch?v=WKXcsg3uRkw
 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!