Ženski kutak

Zašto žene više vole muške šefove

Kategorija: Glavna
Tagovi: Sef, Posao

Prema istraživanju koje je sproveo portal www.onepoll.com, pripadnice lepšeg pola izjasnile su se da su muški šefovi sposobniji, da su spremniji da pohvale dobro urađen posao, kao i da donose bolje poslovne odluke. Čak 63 odsto ispitanih dama reklo je da preferira muškarca na čelu tima.

Jedan od razloga što žene više vole da rade za muške šefove je taj što nisu skloni čestoj promeni raspoloženja koja je karakteristična za pripadnice lepšeg pola na visokim funkcijama. Evo šta su još o šefovima navele dame koje su učestvovale u istaživanju.  


ODGOVORNIJI SU
Žene vole da su muškarci glavni i odgovorni, jer su „autoritativniji i izričitiji u naredbama“. Oni su stroži i bolji u postavljanju zadataka, ali i spremniji da pohvale kada dobro obavite posao.

SPOSOBNIJI SU
Žene muške šefove vide kao sposobnije u donošenju odluka. Oni su odsečniji i stoje iza svojih odluka. Istraživanje je takođe pokazalo da su četiri žene, od njih deset kojima su žene nadređene, uverene da bi bolje obavljale posao od svojih šefica.  

Mane ženskog šefovanja su: jedna od šest žena koje imaju šeficu, izjasnila se tokom istraživanja da oseća tenzije u odnosu s nadređenima, u smislu da su ih „uzeli na zub“. Jedno od mogućih objašnjenja za ovakav trend je strah od ženske konkurencije. Drugo objašnjenje je nemogućnost šefica da ostave privatne probleme kod kuće.

ŠEFICE IMAJU VIŠE EMPATIJE
S druge strane, žene šefovi pokazuju više empatije prema zaposlenima, i uspešnije su u situacijama kada treba da pokažu razumevanje za privatne probleme svojih radnika.
Ženi koja vam je nadređena, ne morate posebno da objašnjavate šta znači ako vam je dete bolesno, pa ne možete da dođete na posao. Ili imate bolnu menstruaciju i niste u stanju da ustanete iz kreveta.

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!