Pekmez od kajsija

Kategorija: Zimnica
Tagovi: Kajsije, Pekmez

Pekmez od kajsija 2013. g.

Recept vec postoji u albumu, ali je kratak i stur, a kajsije zasluzuju mnogo duzu i bolju pricu .

Po nekim mojim istrazivanjima, najveci deo nase populacije voli ovaj pekmez, svima je favorit, pa je isto tako i u mojoj porodici.

Vec sam pisala o tome kako su moji baba i deda imali puno kajsija u selu, a najlepse je bilo kad sam se "pravila vazna" na ulici pred decom sa pekmezom na hleba koji mi je majka mazala. Ama, bila sam tako mrsava, da su me zvali Caca cackalica, pa sam im sa tim pekmezom vracala milo za drago .

Za pekmez od kajsija potrebne su nam zrele kajsije. Na 1 kg ociscenih kajsija mozete stavljati secer u rasponu od 500 g -750 g. Ja sam ove godine pravila tri ture pekmeza, pola sa po 500 g secera na 1 kg, a drugu polovinu sa 750 g.

Kajsije ocistiti i odstraniti sve eventualne tamnije delove i iseci na cetvrtine ili jos sitnije. Posuti secerom, i mozete ostaviti da malo puste vodu, a mozete i odmah kuvati. U pocetku kuvati na jacoj vatri i skidati penu, a kasnije smanjiti temperaturu i neprekidno mesati. Pekmez se kuva 30-45 minuta, zavisno od vrste kajsija i kolicine.

Da bi pekmez imao lepu boju, najbolje je kuvati po 1 kg voca, a ako imate serpu sa sirokim i debelim dnom moze i 2 kg, ali ne vise od toga.

Pekmez od 1 kg kajsija kuvala sam oko 30 minuta, a od 2 kg oko 45 minuta.

Pred kraj kuvanja, staviti tegle u rernu na 100 stepeni i u vruce tegle sipati pekmez, pa vratiti u rernu na jos pola sata da uhvate koricu i tada je kompletan posao zavrsen. Ja sam ostavila tegle u rerni i po iskjljucivanju, dok se nisu ohladile u njoj.

Posto sam pravila tri ture pekmeza, u jednoj turi sam koristila dzemfix 2:1, ali sam kuvala duze, sve dok se kajsije nisu raskaskale i tek onda stavila dzemfix. Tegle nisam okretala naopako, nego sam ih isto zapekla u rerni. Nemam nista protiv koriscenja dzemfixa, ako procitate sastav videcete da nema stetnih sastojaka, ali smatram da ipak voce treba kuvati duze nego sto pise na kesici.

I tako, zavrsili smo sa kajsijama, uzivajte !

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************